Un conflict colectiv de muncă a fost declanşat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc, sindicaliştii reclamând faptul că nu se stabilesc corect sporurile la nivelul secţiilor.
Potrivit unei informări trimise de Sindicatul Solidaritatea Sanitară Covasna, organizaţie sindicală reprezentativă la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, stabilirea greşită a sporurilor s-a făcut în anul 2018, iar acest lucru nu s-a schimbat în ultimii şase ani.
„Vă informăm că organizaţia noastră sindicală a declanşat un conflict colectiv de muncă la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, datorită faptului că în cadrul negocierii noului contract colectiv de muncă la nivel de unitate nu a fost acceptată una dintre revendicările formulate de către organizaţia sindicală reprezentativă, respectiv stabilirea corectă a sporurilor la nivelul secţiilor!
Stabilirea greşită a nivelului sporurilor s-a făcut în anul 2018, respectiv spor minim pentru medici şi asistente şi spor mai mare (chiar maxim) pentru personalul auxiliar în cadrul aceleiaşi secţii.
Este total eronat să stabileşti sporuri diferite pentru acelaşi loc de muncă. Sporurile pentru condiţii de muncă se acordă pe baza buletinelor de determinare şi expertizare emise de către DSP Harghita. Aceste buletine se emit pentru locuri de muncă şi nu pentru categorii profesionale.
Caracterul discriminatoriu al stabilirii de sporuri diferite pentru categoriile profesionale care lucrează în aceeaşi secţie, acelaşi loc de muncă, fiind expuse aceloraşi categorii de riscuri. Credem că sunt mai mult decât suficienţi şase ani de discriminare”, se arată în informarea Sindicatului Solidaritatea Sanitară Covasna.
De asemenea, se precizează că nu este normal ca medicul şi asistenta să aibă spor de 55%, iar brancardierul, infirmiera şi îngrijitoarea de curăţenie să aibă un spor de 75%, în cadrul aceleiaşi secţii, potrivit sursei citate de Agerpres.
Conform reprezentanţilor sindicali, până acum au fost purtate mai multe runde de negocieri cu conducerea spitalului din Miercurea-Ciuc, inclusiv mediate de specialiştii Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita, dar care nu au avut niciun rezultat, motiv pentru care urmează o acţiune de pichetare a sediului Consiliului Judeţean.