Din cuprinsul articolului
Deși toate alimentele afectează glicemia, cele care conțin carbohidrați sunt cele care au cel mai mare impact asupra acesteia. Fluxul sanguin transportă energia utilizabilă (zahărul din sânge) către toate celulele corpului dumneavoastră pentru a fi alimentate.
Atunci când aveți diabet, a fi strategic în ceea ce privește ceea ce mâncați, cât mâncați și cât de des mâncați poate ajuta organismul dumneavoastră să regleze eficient glicemia. Iar atunci când optați pentru fructe, alegeți fructele cu cel mai mic impact asupra nivelului de zahăr .
Poți mânca fructe dacă ai diabet?
Fructele au în mod natural carbohidrați, dar sunt pline de alți nutrienți, cum ar fi fibrele, care ajută la încetinirea absorbției zahărului în sânge. În plus, fructele furnizează vitaminele și mineralele de care are nevoie organismul tău, așa că este perfect în regulă să te bucuri de ele atunci când ai diabet. Dacă numărați carbohidrații ca parte a planificării mesei, o bucată mică de fruct sau ½ cană de fructe proaspete, congelate sau conservate are 15 grame de carbohidrați, conform Asociației Americane de Diabet.
Colaborarea cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale sau cu un educator în diabet vă poate ajuta să identificați câte fructe puteți include zilnic în alimentație.
Cel mai bun fruct pentru persoanele cu diabet
Deși toate fructele pot fi savurate atunci când se trăiește cu diabet, unele au mai puțini carbohidrați și mai puțin zahăr natural decât altele. Atunci când am selectat fructul nostru nr. 1 pentru diabet, am ales afinele – și iată de ce.
Sărac în zahăr
Jocelyne Loran, RD, LDN, CDCES, specialist dietetician clinic și educator în diabet la University of Maryland Charles Regional Medical Center, recomandă întotdeauna afinele pacienților săi cu diabet. Ea spune: „În comparație cu unele alte fructe, puteți obține o porție mai mare de afine”.
Afinele proaspete și congelate au un conținut scăzut de zahăr, 1 cană de afine oferind 22 de grame de carbohidrați, cu 15 grame de zaharuri naturale, conform datelor USDA.
Ambalat cu fibre
Afinele sunt pline de fibre, ceea ce înseamnă că zahărul care apare în mod natural în fructe de pădure este absorbit lent în sânge. O cană de afine conține aproape 4 grame de fibre. Conținutul ridicat de fibre al fructelor de pădure nu numai că ajută la prevenirea vârfurilor de zahăr, dar promovează și starea de sațietate.
Ghidul dietetic pentru americani 2020-2025 recomandă ca adulții să consume între 22 și 34 de grame de fibre pe zi. Pentru a pune această recomandare în perspectivă, 1 ceașcă de afine asigură între 12% și 18% din necesarul zilnic.
Bogat în antioxidanți și nutrienți antiinflamatori
Pe lângă faptul că sunt bogate în fibre și sărace în zahăr natural, afinele sunt o sursă excelentă de alți nutrienți care susțin sănătatea. Afinele sunt bogate în polifenoli, un grup de nutrienți cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care pot oferi beneficii pentru sănătate. Cercetările arată că polifenolii din afine pot ajuta la protejarea împotriva bolilor cardiovasculare și la îmbunătățirea tensiunii arteriale, conform unei analize din 2023 din Food Production, Processing and Nutrition.
În mod specific, antocianii, un tip de fitochimie care conferă fructelor de pădure culoarea lor albastru-violet intens, pot fi, de asemenea, legați de reducerea riscului de diabet de tip 2, de boli de inimă și de obezitate, potrivit unei revizuiri din 2020 publicată în Advances in Nutrition.
Afinele sunt, de asemenea, surse bune de alți nutrienți esențiali, cum ar fi vitamina C, care susține sănătatea pielii și vindecarea rănilor; vitamina K, care joacă un rol în coagularea sângelui; și manganul, care ajută metabolismul și menține oasele puternice și sistemul imunitar.