Din cuprinsul articolului
Foarte mulți oameni se plâng de dureri de dinți atunci când își fac igiena dentară. Retracția gingivală este o problemă des întâlnită, care poate provoca disconfort și durere, în special în timpul periajului dentar. Este important să înțelegem cauzele acestei probleme și să găsim soluții eficiente, astfel încât să evităm deteriorarea, în timp, a sănătății orale. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică ce trebuie să facem dacă simțim durere în timpul periajului dentar.
„Conform statisticilor, igiena dentară în rândul populației este, din păcate, destul de deficitară în țara noastră. Numărul persoanelor care se spală corect zilnic pe dinți scade și mai mult din cauza apariției acestei sensibilități dentare”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
De ce ne doare când se retrag gingiile?
„Când gingiile se retrag, rădăcina dentară este expusă și putem avea dureri la contactul cu apa rece sau fierbinte și chiar la simplul contact cu periuța dentară.
Sensibilitatea se va accentua în special dacă periajul este realizat cu forță. Prin urmare, mulți oameni vor înceta să se mai spele pe dinți atât de des și igiena va deveni din ce în ce mai problematică.
Pe fondul plăcii bacteriene acumulate, în timp, va apărea și gingivita, despre care știm că este prima etapă a bolii parodontale.
Gingivita nu va face altceva decât să accelereze procesul de retracție gingivală, astfel că problemele se vor agrava în timp, atâta vreme cât ele nu sunt tratate corect, în cabinetul stomatologic”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
De ce se retrag gingiile?
„Cauzele retracției gingivale sunt multiple și printre acestea se numără:
- Periajul agresiv: Utilizarea unei tehnici incorecte și agresive de periaj sau a unei periuțe dure poate traumatiza gingiile.
- Boala parodontală: Gingivita și boala parodontală sunt afecțiuni ce duc la inflamația și retragerea gingiilor. Aceste afecțiuni necesită tratament profesional pentru a nu se agrava și a ne crea probleme din ce în ce mai mari.
- Obiceiuri nocive: Fumatul sau consumul excesiv de alcool pot contribui la deteriorarea țesutului gingival.
- Factori genetici: Unele persoane sunt mai predispuse genetic la retragerea gingiilor decât altele”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce trebuie să facem dacă ni s-au retras gingiile?
„Este important să ne prezentăm periodic la controale de rutină pentru a preveni apariția acestor probleme. Dacă am ajuns deja în acest stadiu, ne adresăm medicului dentist pentru a obține varianta cea mai bună de tratament în cazul nostru.
Folosim produse pe bază de fluor, cu efect desensibilizant, și evităm periuțele dure și periajul agresiv.
Retragerea gingiilor și durerea asociată pot fi semne ale unor probleme serioase de sănătate orală.
Este important să acționăm cât mai rapid și să apelăm la medic pentru a identifica cauza și a implementa un plan de tratament adecvat”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.