Sari la conținut

De ce vedem mai bine când ne uităm prin spații mici

vedere
sursa foto: pexel.com

De ce vedem mai bine când ne uităm prin spații mici? Există mai multe motive pentru care putem vedea mai bine prin găuri sau deschizături mici: limitarea luminii periferice, focalizarea ochilor, reducerea distorsiunii. Totuși, există un fenomen care creează o imagine clară.

Potrivit oamenilor de știință, există un fenomen cunoscut sub numele de efectul pinhole, un fenomen optic care apare atunci când lumina trece printr-un mic orificiu sau o gaură foarte mică.

Acest fenomen creează o imagine clară și inversată a sursei de lumină pe un ecran sau pe o suprafață. Efectul pinhole poate fi observat în diferite situații, cum ar fi atunci când privim printr-o gaură mică sau când ne uităm la eclipsa de soare prin frunzele copacilor.

Tot ce trebuie să faceți este să faceți o gaură mică într-o bucată de hârtie sau să formați una mică cu degetele și să priviți prin ea.

fenomen creează o imagine clară
Sursă foto: Societatea Română Retina

„Când lumina trece printr-o gaură mică, toate razele nefocalizate sunt blocate, lăsând doar lumina focalizată să aterizeze pe retină pentru a forma o imagine clară”, spune profesorul asociat la Colegiul de Optometrie din Pennsylvania, Bisant A. Labib, de la Review of Optometry.

„Diametrul găurii este un element important. Deși există un mare beneficiu în limitarea razelor nefocalizate care ajung în retină, un orificiu care este prea mic poate cauza difracție și pierderea rezoluției/clarității imaginii”, adaugă el.

De asemenea, este un fenomen care nu funcționează cu toate defectele de vedere, cu excepția problemelor de refracție care pot fi corectate cu lentile sau ochelari.

„Aceasta este de fapt o tehnică pe care o folosim în clinică atunci când un pacient vine cu vedere încețoșată și vrem să știm foarte repede dacă vederea încețoșată este o afecțiune de refracție, adică au nevoie de ochelari sau lentile de contact”, a explicat optometristul.

Dr. Neal Guymon prin intermediul canalului său de YouTube: „Vom pune ochelari cu găuri chiar peste ochi și, dacă vederea lor se îmbunătățește, atunci ochelarii sau lentilele de contact le vor îmbunătăți vederea.

„Dacă facem asta și vederea lor nu se îmbunătățește, probabil că se întâmplă altceva, o afecțiune medicală sau altceva în partea din spate a ochiului care cauzează vederea încețoșată”, spune el.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel