Din cuprinsul articolului
Pancreasul este un organ care ajută la digestie și la metabolizarea zahărului și este situat în spatele părții inferioare a stomacului. Un tip de cancer neobișnuit, numit cancer pancreatic, se dezvoltă adesea în mucoasa canalelor pancreatice. Cancerul pancreatic prezintă rareori simptome timpurii, iar atunci când acestea apar, boala este adesea foarte avansată. Acest lucru se datorează faptului că tumorile timpurii nu pot fi observate în timpul testelor standard, deoarece pancreasul este situat adânc în interiorul corpului.
Cunoscând semnele de avertizare timpurii ale cancerului pancreatic, vă poate fi mai ușor să solicitați asistență medicală cât mai curând posibil, să primiți un diagnostic și să începeți tratamentul înainte ca boala să aibă șansa de a se răspândi.
În acest articol, analizăm mai în detaliu simptomele și semnele de avertizare ale cancerului pancreatic, precum și momentul în care trebuie să solicitați asistență medicală.
Locația tumorii afectează simptomele
Tipul de simptome și timpul potențial de apariție depind de locul în care este localizată tumora în pancreas. De exemplu, atunci când tumora blochează capul pancreasului, se pot manifesta semne de icter.
Durerea și pierderea în greutate pot fi mai răspândite dacă în corpul sau coada pancreasului este localizată tumora. Corpul sau coada pancreasului ar putea, de asemenea, să dureze mai mult timp pentru a prezenta simptome, dând mai mult timp tumorii să se dezvolte sau să se răspândească înainte de a fi descoperită.
Simptomele și semnele cancerului pancreatic
Cancerul pancreatic adesea nu provoacă simptome în stadiile sale incipiente, ceea ce poate face dificilă detectarea sa. Cu toate acestea, există câteva semne de avertizare timpurie care pot indica prezența cancerului pancreatic. Acestea includ:
- Icter (îngălbenirea pielii și a ochilor)
- Durere în partea superioară a abdomenului sau a spatelui
- Pierdere inexplicabilă în greutate
- Pierderea poftei de mâncare
- Greață și vărsături
- Modificări ale mișcărilor intestinale (diaree, constipație sau scaune palide)
- Diabet nou apărut sau niveluri ridicate inexplicabile ale zahărului din sânge
- Oboseală și slăbiciune
- Depresie sau modificări ale dispoziției
Este important să rețineți că aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni, dar dacă vă confruntați cu oricare dintre ele, este important să discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale pentru a determina cauza de bază. Dacă aveți un istoric familial de cancer pancreatic sau alți factori de risc, cum ar fi fumatul sau pancreatita cronică, este posibil să aveți un risc mai mare și ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de screening.