Sari la conținut

Cei șase factori care prelungesc viața. Cele mai longevive populații din lume au aceste lucruri în comun

longevitate
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cei șase factori care prelungesc viața. Locuitorii din anumite zone ale lumii trăiesc în medie mult mai mult decât alți oameni. Cercetările arată că persoanele din Japonia trăiesc cel mai mult, urmate de rezidenții din Suedia și Norvegia.

„Există mai mulți factori care contribuie la longevitatea acestor populații, inclusiv alimentația, nivelul de activitate fizică, sistemul sanitar și sistemul comunitar din aceste țări,” spune Dr. Rashi Aggarwal, profesor asociat de psihiatrie la Școala de Medicină Rutgers din New Jersey, SUA.

Românii trăiesc în medie până la 76,50 de ani, potrivit statisticilor. În Japonia, speranța de viață medie este de 84,3 ani, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În timp ce există câțiva factori pe care nu îi poți controla când vine vorba de longevitate, cum ar fi genetica, medicii spun că există mai multe lucruri pe care le poți face pentru ți crește șansele de a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă. Iată ce sugerează ei.

Adoptă o dietă predominant vegetariană

„Știm multe despre ce ne face bine și ce nu, în general când vine vorba de dietă”, spune Aggarwal. „Dacă ne este greu sau nu să urmăm aceste indicații este o altă întrebare.” Cercetările arată în mod constant că adoptarea unei diete predominant vegtariene și consumul mai redus de carne este benefică pentru longevitate.

„În măsura în care este posibil, evită carnea roșie, alimentele procesate și fast-food-ul”, spune Aggarwal. Dr. Scott Kaiser, geriatru din Santa Monica, California, spune pentru Yahoo Life că este important să te asiguri că dieta ta conține multe legume cu frunze verzi, fructe de pădure și alte alimente bogate în fitonutrienți, care sunt substanțe chimice pe care plantele le produc pentru a se menține sănătoase. Dieta mediteraneană în special, care pune accentul pe alimentele bazate pe plante și minimizează consumul de carne, a fost, de asemenea, asociată cu longevitatea.

Stai mai mult timp la masă

Nu este vorba doar despre ceea ce mănânci, spune Aggarwal, ci și despre relația ta cu mâncarea. „În America, nu ne așezăm să mâncăm, așa cum se procedează în alte țări unde este în regulă să mânânci încet și să te bucuri de mâncare”, spune ea. „Mâncatul ar trebui să fie momentul în care te oprești și mănânci cu bucurie și în mod conștient.” Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de supraalimentare, care poate duce la exces de grăsime corporală și creșterea riscului mai multor boli, spune ea.

Încearcă să fii activ

„Exercițiul fizic este un adevărat medicament miraculos”, spune Kaiser, observând că poate ajuta la susținerea unei bune sănătăți fizice și cognitive. Aggarwal este de acord. „Dacă poți să faci mișcare, exercițiul este un lucru minunat”, spune ea.

Ghidurile de activitate fizică recomandă practicarea a cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată și două zile de activitate de întărire a mușchilor în fiecare săptămână. Dacă este dificil să îți faci loc pentru o rutină regulată de exerciții în viața ta, Aggarwal recomandă să faci tot posibilul să fii activ în orice mod poți. Asta înseamnă să urci scările, să mergi la magazinul alimentar dacă poți, să ieși în plimbări regulate sau chiar să faci treburi active în jurul casei, spune ea.

Ai grijă de sănătatea ta mintală și socializează

Tulburările mintale precum depresia este legat de o durată de viață mai scurtă. Experții subliniază că sunt comportamente asociate cu acele condiții care reduc longevitatea, inclusiv consumul de alcool și droguri și inactivitatea, motiv pentru care este important să cauți ajutor dacă ai probleme.

Singurătatea și izolarea socială pot influența, de asemenea, negativ sănătatea și sunt la fel de importante ca obezitatea, sedentarismul și fumatul, potrivit CDC. Izolarea socială vine și cu un risc mai mare de a dezvolta demență, potrivit CDC. Vestea bună este că nu trebuie să depui mult efort pentru a combate izolarea. „Doar un moment de conexiune cu cineva – chiar printr-un apel telefonic scurt – poate reduce sentimentele de singurătate, anxietate și depresie și poate oferi beneficii de protecție a creierului”, spune Kaiser.

Nu neglija somnul

Este ușor să îți reduci timpul desemnat pentru somn atunci când viața este aglomerată, dar experții spun că este important să faci somnul o prioritate pentru longevitate și sănătatea generală. Cercetările arată că lipsa somnului, în special la vârsta mijlocie, poate crește riscul de a dezvolta demență cu 30%.

În general, se recomandă adulților între șapte și nouă ore de somn în fiecare noapte, dar Aggarwal recunoaște că fiecare individ este diferit. Totuși, ea subliniază importanța somnului pentru sănătate și dispoziție. „Nimic nu poate compensa lipsa somnului”, spune ea. „Majoritatea oamenilor știu de cât somn au nevoie pentru a se simți bine, așa că e indicat să doarmă cât e necesar .”

Fă tot ce poți pentru a gestiona stresul

Stresul este inevitabil, dar este important să îl gestionezi cât mai bine poți, spune Aggarwal. „A avea strategii sănătoase de a face față, inclusiv meditația mindfulness, poate ajuta”, spune ea.

Concentrarea atenției asupra propriei respirații și găsirea lucrurilor pe care le apreciezi în viața ta „pot iniția un lanț de evenimente foarte pozitive în mintea și corpul tău”, spune Kaiser. „Această practică simplă poate debloca de fapt puterea meditației și poate ajuta la reducerea stresului, inițiind în corpul tău un răspuns de relaxare.” Acest lucru, la rândul său, poate încetini ritmul inimii, relaxa vasele de sânge pentru a-ți scădea tensiunea arterială și a îmbunătăți starea de spirit, spune el.

Gestionarea stresului include și să faci tot posibilul să nu fii prea dur cu tine când nu poți face alegeri sănătoase tot timpul. „Dacă nu poți să integrezi aceste lucruri tot timpul, nu te simți vinovat”, spune Aggarwal. „Sentimentul de vinovăție este chiar mai rău pentru sănătatea ta.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel