Din cuprinsul articolului
Îngrijorare în legătură cu explozia cazurilor de cancer pancreatic la femeile tinere și fete a cărui incidentă a crescut cu 200%. Experții de top recunosc că sunt uluiți de creșterea „înfricoșătoare” a acestei boli mortale la femeile tinere.
Ratele cancerului pancreatic au crescut cu până la 200% la femeile sub vârsta de 25 de ani din anii 1990 până în prezent.
În general, incidența bolii – care are o rată de supraviețuire pe termen de cinci ani de doar 5% – a crescut cu aproximativ 17% în aceeași perioadă, cu ratele crescute de obezitate suspectate a fi în spatele acestei tendințe. Cu toate acestea, oncologii nu pot explica creșterea particulară la femeile tinere, fără să fi fost observată o creștere similară la bărbații de aceeași vârstă.
Tot mai multe cancere pancreatice la femei
Profesorul Karol Sikora, un oncolog de renume mondial cu peste 40 de ani de experiență, a declarat pentru MailOnline că există teorii care sugerează că acest lucru are de-a face cu dieta modernă.
Dar până acum, a adăugat el, cercetătorii nu au „nicio idee” despre cauza din spatele tendinței „înfricoșătoare”, mai ales la femeile tinere.
„Probabil că este ceva legat de schimbarea dietei în ultimii 20 de ani”, a spus el.
„Din fericire, cancerul pancreatic este rar la tineri, dar este îngrijorător. Arată că pur și simplu nu avem toate răspunsurile.”
El a adăugat că Marea Britanie nu este singurul loc unde apare această tendință, studiile din SUA indicând creșteri similare ale bolii și sunt necesare mai multe cercetări pentru a descoperi cauza.
Nicola Smith, managerul senior al informațiilor despre sănătate la Cancer Research UK, a spus și ea că mai multe cercetări sunt necesare pentru a descifra de ce ratele de cancer pancreatic din Marea Britanie sunt în creștere.
„Cazurile de cancer pancreatic în Marea Britanie sunt în creștere, și am observat o mică creștere a numărului de femei tinere diagnosticate”, a spus ea.
„Încă sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin de ce se întâmplă acest lucru.”
Cancerul pancreatic ucide o persoană pe oră, în UK
Denumit „ucigașul tăcut” datorită simptomelor sale subtile, care fac ca boala să fie adesea observată doar în stadiile sale finale, cancerul pancreatic ucide aproximativ 10.000 de britanici în fiecare an. Acest lucru echivalează cu o moarte la fiecare oră în Marea Britanie.
Un număr crescut de diagnostice în rândul celebrităților din ultimele 12 luni au adus boala în lumina reflectoarelor.
Fostul manager al Angliei, Sven-Goran Eriksson, în vârstă de 75 de ani, a dezvăluit mai devreme în acest an că suferă de cancer pancreatic.
Între timp, în mai anul trecut s-a aflat că basistul trupei The Smiths, Andy Rourke, a murit din cauza bolii. Alte victime celebre includ actorii legendari Patrick Swayze și Alan Rickman, precum și fondatorul iconic al Apple, Steve Jobs.
Persoanele în vârstă de 80 de ani sunt cele mai predispuse să fie diagnosticate cu cancer pancreatic, iar riscul de a dezvolta boala, la fel ca și în cazul altor cancere, crește în general odată cu vârsta. Alți factori de risc cunoscuți pentru boală includ fumatul și obezitatea.
Datele provenite de la Cancer Research UK arată că incidența cancerului pancreatic a crescut cu 17% din anii ’90. Înseamnă că aproximativ 17 persoane din fiecare 100.000 vor dezvolta boala într-un an calendaristic.
Ratele de incidență ale cancerului pancreatic la femeile tinere, cele care sunt copii și până la vârsta de 24 de ani, au explodat cu 208% în aceeași perioadă, au dezvăluit analizele MailOnline. Ratele bolii la femeile cu vârste între 25 și 49 de ani au crescut, de asemenea, cu 34%, aproape dublu față de rata populației generale.
În mod îmbucurător, numerele de bază sunt încă mici. De exemplu, nu mai mult de 1,5 femei din fiecare 100.000 din această categorie de vârstă vor fi afectate de boală în fiecare an. Nu a existat nicio creștere echivalentă a ratelor de cancer pancreatic la bărbații foarte tineri (0-24 de ani), și doar o creștere de 17%, în concordanță cu cifra generală pentru populație, la bărbații cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani.
În timp ce experții au putut identifica utilizarea istorică a tutunului ca fiind asociată cu creșterea cancerului pulmonar, nu există o clară care să explice creșterea alarmantă a cazurilor de cancer pancreatic.
Mergi la medic dacă ai simptome neobișnuite și persistente
Nicola Smith încurajează pe oricine suferă de simptome potențiale de cancer pancreatic să contacteze medicul de familie.
„Tu îți cunoști cel mai bine propriul corp, deci este important să ceri sfatul medicului dacă observi ceva ce nu este normal pentru tine sau nu dispare”, a spus ea.
„Probabil că nu va fi cancer. Dar dacă este, depistarea acestuia într-un stadiu incipient înseamnă că tratamentul are mai multe șanse să fie un succes.”
Anna Jewell, director al suportului, cercetării și influenței la organizația Pancreatic Cancer UK, a adăugat că, deși persoanele mai în vârstă sunt mai susceptibile să dezvolte cancer pancreatic, grupurile mai tinere sunt încă expuse riscului.
„Pentru a crește ratele de supraviețuire în cazul cancerului pancreatic, trebuie să ne asigurăm că toată lumea, de toate vârstele, are acces rapid la diagnostic și tratament”, a spus ea.
Ea a spus că studiile sugerează că boala este mai frecventă la femei, dar din nou, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege de ce.
Anna Jewell a adăugat că eticheta cancerului pancreatic de „ucigaș tăcut” este nefericită și a spus că multe pot fi făcute pentru a îmbunătăți atât detectarea cât și supraviețuirea în cazul bolii, dacă aceasta ar primi atenția pe care o merită.
Pancreasul face parte din sistemul digestiv și îndeplinește și un rol crucial în reglarea hormonilor. Se află chiar în spatele stomacului și are aproximativ 25 de centimetri lungime. În rolul său digestiv, ajută la producerea enzimelor care ajută corpul să descompună alimentele în nutrienții de care are nevoie. De asemenea, este critic în producerea hormonilor responsabili pentru controlul nivelului de zahăr din sânge.
Aceste roluri sunt parte din ceea ce face ca unii oameni de știință să creadă că schimbările în dieta modernă sunt un motiv potențial pentru creșterea ratelor de cancer pancreatic. Simptomele posibile ale cancerului pancreatic includ icterul, în care albul ochilor și pielea devin galbene, alături de mâncărimea pielii și urina mai închisă la culoare. Alte semne posibile includ pierderea poftei de mâncare, scăderea neintenționată în greutate, constipația sau balonarea.
Deși simptomele sunt puțin probabile să fie cancer, este important ca acestea să fie verificate de un medic de familie din timp, în cazul în care persistă, mai ales dacă persoanele le-au avut de peste patru săptămâni.
Teoriile antivacciniste care spun că injecțiile împotriva Covid sunt responsabile pentru creșterea cazurilor de cancer nu au fost dovedite.
După cum subliniază experții precum profesorul Sikora, datele care arată creșteri precum cea observată pentru cancerul pancreatic se opresc doar la 2018, ani înainte ca vaccinurile să fie inventate.