Sari la conținut

Avertisment pentru persoanele cu ACEASTĂ problemă comună de sănătate care iau paracetamol

medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Efectele pe termen lung a paracetamolului

Experții în sănătate au emis un avertisment alarmant de sănătate persoanelor care iau în mod regulat paracetamol. În ziua de azi, mulți dintre noi se bazează pe analgezice precum paracetamolul și ibuprofenul pentru probleme comune, cum ar fi durerile de cap, durerile de spate și febra.

Deși aceste pastile sunt sigure de utilizat urmând instrucțiunile de pe pachet, cercetările au arătat că pot exista riscuri dacă le luați des.

Până de curând, se credea că paracetamolul este complet sigur pentru persoanele cu hipertensiune arterială.

Cu toate acestea, un studiu din 2022 a constatat că utilizarea paracetamolului pentru o lungă perioadă de timp ar putea crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral la persoanele cu tensiune arterială ridicată.

Efectul asupra tensiunii arteriale este similar cu cel al antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), precum ibuprofenul, au spus cercetătorii.

Avertisment pentru persoanele cu ACEASTĂ problemă comună de sănătate care iau paracetamol

În cadrul studiului realizat de o echipă de la Universitatea din Edinburgh, 110 pacienți cu antecedente de hipertensiune arterială au primit fie un gram de paracetamol de patru ori pe zi, fie un placebo timp de două săptămâni, potrivit Daily Express.

Patru grame de paracetamol pe zi este o doză normală pentru pacienții cu dureri cronice. Toți pacienții au primit ambele tratamente, cu ordinea randomizată și orb. Cei care au primit paracetamol au observat o creștere mare a tensiunii arteriale, în comparație cu cei care au primit placebo.

Studiul a constatat că administrarea de paracetamol ar putea crește tensiunea arterială, la fel cum fac alte analgezice. Acest lucru ar putea face ca riscul de probleme cardiace sau de un accident vascular cerebral să crească cu aproximativ 20%.

Deci, echipa de cercetare spune că dacă trebuie să luați acest analgezic pentru o perioadă lungă de timp, ar trebui să utilizați doar puțin și nu prea mult timp. 

„Acest studiu arată clar că paracetamolul, cel mai folosit medicament din lume, crește tensiunea arterială, unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru infarct miocardic și accident vascular cerebral”, a declarat profesorul James Dear de la Universitatea din Edinburgh.

Medicii și pacienții trebuie să se gândească cu atenție la beneficiile și dezavantajele luării paracetamolului, mai ales dacă există o șansă de boli de inimă.

„În rezumat, am arătat că două săptămâni de tratament cu paracetamol crește tensiunea arterială la pacienții care au hipertensiune arterială”, a adăugat James Dear. 

Risc major pentru persoanele care iau paracetamol pe termen lung

Cu toate acestea, doctorul Iain MacIntyre, care a condus studiul, spune că dacă luați paracetamol din când în când, nu trebuie să vă stresați. 

„Nu este vorba despre utilizarea pe termen scurt a paracetamolului pentru dureri de cap sau febră, ceea ce este, desigur, benefic. Dar indică un risc nou descoperit pentru persoanele care îl iau în mod regulat pe termen lung, de obicei pentru durerea cronică”, se arată într-un comunicat al Universității. 

Cercetarea a arătat că, odată ce oamenii au încetat să ia medicamentul, tensiunea arterială a revenit la nivelul inițial, ceea ce indică faptul că medicamentul a crescut-o.

Studiul a fost conceput pentru a observa un efect minor asupra tensiunii arteriale, dar experții au fost surprinși de impactul semnificativ pe care l-au descoperit.

Profesorul Sir Nilesh Samani, director medical la British Heart Foundation, care a sponsorizat studiul, a subliniat importanța revizuirii periodice a necesității medicamentelor de către medici și pacienți, luând întotdeauna în considerare avantajele și dezavantajele.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel