Din cuprinsul articolului
Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer la bărbați, iar din această perspectivă sumbră, conștientizarea bolii și cunoașterea semnelor sunt esențiale.
Glanda prostatică produce un lichid gros, alb, care se amestecă cu spermatozoizii pentru a crea sperma, dar dacă bucuria se mărește din cauza cancerului, poate bloca uretra.
5 semne de avertizare principale ale cancerului de prostată
Doctorul Ranj Singh a explicat că „prostata este o glandă mică, de mărimea unei nuci, care se află la baza vezicii urinare”. Acesta a avertizat despre simptomele timpurii ale cancerului de prostată.
„Tubul, uretra, iese din vezică și duce urina din corp. Dificultate la urină… dificultăți de golire a vezicii urinare… poate fi nevoie să mergi mult la toaletă, în special noaptea.Unii oameni au și sânge în urină.
Pe măsură ce cancerul de prostată avansează, începeți să aveți simptome de potențială răspândire. S-ar putea să aveți dureri de spate. S-ar putea să aveți scădere în greutate, slăbiciune și letargie”, a explicat dr. Ranj, potrivit BBC.
- Urinare mai frecventă decât de obicei, mai ales noaptea
- Control redus asupra urinării – este dificil să pornească sau să oprească sau se confruntă cu un flux slab de urină
- Experimentarea durerii sau senzației de arsură în timpul urinării sau ejaculătii
- Sânge în urină sau spermă
- Disfuncție erectilă bruscă
Unde să localizați prostata
Potrivit Medical News Today, prostata este situată între baza penisului și rect, care este pasajul care duce la anus. Prostata se află în jur de 5 cm în interiorul rectului.
O persoană poate introduce un deget curat, lubrifiat în anus, cu degetul îndreptat spre buric, scrie site-ul medical.
Prostata este sensibilă la presiune care, dacă este efectuată corect, poate genera plăcere sexuală.
Depistarea timpurie
Bărbații trebuie să fie informați cu privire la riscul de cancer de prostată și să aibă o discuție cu medicul de familie despre opțiunile de screening disponibile.
De multe ori, cancerul de prostată poate fi identificat înainte ca simptomele să devină evidente prin:
- efectuarea unor teste de screening,
- măsurarea nivelului de antigen specific prostatic (PSA) din sânge,
- examinarea clinică a prostatei prin intermediul tușeului rectal.
În cazul unor rezultate neobișnuite, medicul va recomanda teste suplimentare pentru confirmarea diagnosticului, inclusiv:
- ecografie,
- RMN,
- biopsie.
Depistarea timpurie poate face diferența în lupta împotriva acestei boli. Este momentul să începi o discuție cu medicul de familie și să-ți iei sănătatea în propriile mâini.