Sari la conținut

Descoperire șoc. Obiceiul dezgustător care crește riscul de boala Alzheimer

Boala Alzheimer
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alzheimer

Deși dezgustător și evitat în public, obiceiul de a-ți scobi nasul poate părea nevinovat. Cu toate acestea, un nou studiu a dezvăluit că poate duce de fapt la consecințe grave.

Cei care se scobesc în nas ar putea fi expuși riscului de a dezvolta o boală majoră. Noile cercetări au arătat că acest obicei ar putea conduce la dezvoltarea probleme de memorie.

Recent, a fost efectuată o analiză a zeci de studii publicate despre mecanismele din spatele bolilor neurologice, care au fost realizată de cercetătorii de la Universitatea Western Sydney și publicată în revista Biomolecules.

S-a descoperit că cei care își scobesc nasul au mai multe șanse de a dezvolta boala Alzheimer.

„Neuroinflamația în boala Alzheimer ar putea fi parțial cauzată de agenți patogeni virali, bacterieni și fungici care intră în creier prin nas și prin sistemul olfactiv”, au arătat cercetătorii.

scobitul in nas
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Descoperire șoc. Obiceiul dezgustător care crește riscul de boala Alzheimer

Rinotillexomania, termenul medical folosit pentru a descrie scobitul cronic al nasului, introduce germeni în cavitatea nazală sensibilă, ceea ce poate duce la inflamarea creierului. Când acest lucru se întâmplă ca urmare a acumulării de germeni, poate duce la o acumulare dăunătoare a proteinelor beta-amiloid.

Experții spun că acest lucru este frecvent în creierul persoanelor diagnosticate cu Alzheimer. Afecțiunea neurodegenerativă este cea mai comună formă de demență.

În prezent, oamenii de știință nu pot spune ce anume determină oamenii să dezvolte Alzheimer, dar s-a descoperit că pacienții au o acumulare a unei proteine numite tau în creier. Acest lucru este asociat cu răspunsul imun al organismului. Când celulele imune sunt declanșate de invazii prea des, cercetătorii cred că stresul asupra organismului cauzat de inflamație poate duce la diferite boli.

„În ultimii ani, cercetările emergente au explorat posibila implicare a agenților patogeni externi invadatori în declanșarea sau accelerarea proceselor neuroinflamatorii în AD.

Sistemul olfactiv (sistemul senzorial folosit pentru miros) reprezintă o cale plauzibilă pentru intrarea patogenului, având în vedere conexiunea sa anatomică directă cu creierul și implicarea sa în stadiile incipiente ale AD”, au explicat autorii studiului. 

De exemplu, s-a observat că mâinile „contaminate cu pământ și fecale” ar putea „expune accidental” sistemul dumneavoastră olfactiv și, mai târziu, creierul, la inflamații dacă.

Prin urmare, cel mai bine este să respectați câteva practici simple de igienă.

„Una dintre lecțiile învățate din Covid-19 este valoarea igienei mâinilor prin spălarea frecventă a mâinilor și utilizarea dezinfectanților”, au spus aceștia. „Sugerăm că aceste proceduri de igienă de rutină să fie proceduri de rutină obligatorii pentru culesul de nas incurabil.”

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel