Sari la conținut

Legătura dintre alimentație și mătreață: lista alimentelor care intensifică apariția mătreții

mătreață
Sursă foto: Getty Images
Evită alimentele bogate în zahăr dacă ai mătreață

Cu toții avem parte de acei mici fulgi jenanți pe păr din când în când. Mătreața poate rezulta din mai multe condiții. S-ar putea să observați mai mulți fulgi în timpul iernii, deoarece pielea și scalpul devin mai uscate. Mătreața dumneavoastră ar putea fi, de asemenea, din cauza faptului că nu vă spălați părul suficient sau complet. Asta pentru că uleiurile de pe scalp se pot acumula și pot provoca descuamarea. Unii oameni ar putea avea mătreață dacă au dermatită seboreică. Alții dezvoltă mătreață dacă au o creștere excesivă a ciupercii Malassezia.

În timp ce hidratarea, spălarea părului cu șampoane anti-mătreață, limitarea acumulării de produse pentru păr și gestionarea stresului ar putea să vă ajute să vă tratați și să vă gestionați mătreața, ar fi bine să vă uitați și la dieta dumneavoastră.

Potrivit WebMD, alimentele cu acizi grași omega-3 susțin pielea sănătoasă, iar biotina și zincul pot fi bune pentru părul tău. Cu toate acestea, dulciurile și alte alimente procesate pot declanșa organismul tău să producă mai mult ulei sau să favorizeze creșterea excesivă a drojdiei.

Alimente pe care să le eviți dacă ai mătreață

Ciuperca Malassezia, alte ciuperci și drojdii pot scăpa de sub control dacă mâncați mult zahăr. Nu numai atât, dar prea multe dulciuri și băuturi zaharoase în organism vă cresc rapid nivelul de zahăr din sânge și de insulină.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ca urmare, corpul tău secretă hormoni care stimulează producția de ulei. Ciuperca Malassezia se hrănește cu uleiurile naturale ale corpului tău, lăsând acid oleic pe scalp. Acest acid oleic poate provoca mâncărimi la nivelul scalpului dumneavoastră sau pierderea celulelor pielii.

Un studiu din 2019, publicat în Journal of Investigative Dermatology, a analizat modul în care dieta ar putea afecta persoanele cu dermatită seboreică.

Cercetătorii au analizat dietele a peste 4.000 de persoane, unde 14,5% dintre acestea aveau dermatită seboreică. Persoanele care mâncau mai multe fructe aveau un risc mai mic de afecțiune a pielii. Cei care au consumat alcool, cartofi și carne procesată și neprocesată au fost mai predispuși să aibă dermatită seboreică. Acest lucru s-a întâmplat în special în cazul femeilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel