Din cuprinsul articolului
O gură uscată este un simptom incredibil de comun, extrem de ușor de trecut cu vederea de majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, trebuie subliniat că poate fi un semnal de alarmă pentru cinci boli grave la care ar trebui să fim atenți.
Deși gura uscată este o afecțiune obișnuită, ar putea fi un semn de avertizare pentru ceva grav.
Un stomatolog din Marea Britanie a explicat că uscăciunea gurii ar putea fi un „steagul roșu” pentru cinci boli grave – așa că ar trebui să vă gândiți întotdeauna înainte de a-l trece cu vederea.
Gura uscată, semn de avertizare pentru ACESTE 5 boli grave
Dr. Azad Eyrumlu a avertizat că uscăciunea persistentă a gurii ar putea indica probleme în altă parte a corpului. „O gură uscată poate fi un semn că ceva nu este în regulă în altă parte”, a spus acesta.
„Acest lucru se poate manifesta prin simptome precum o senzație lipicioasă în gură, uscăciune sau durere în gât, dificultăți la mestecat sau la înghițire sau chiar respirație urât mirositoare.
Anumite afecțiuni de sănătate precum un accident vascular cerebral, diabetul sau boala Alzheimer se pot manifesta în acest fel, în timp ce aceste simptome pot fi, de asemenea, un indicator al unei tulburări autoimune, cum ar fi HIV sau sindromul Sjogren”, a explicat dr. Eyrumlu, potrivit Mirror.
Un stomatolog poate identifica anumite probleme mai ample legate de sănătatea dvs. generală. Este vital să fiți atenți la propria stare de sănătate și dacă observați simptome persistente de uscăciune a gurii, atunci trebuie să subliniați acest lucru cu medicul dumneavoastră de familie.
Gura uscată ar putea fi un semnal roșu pentru:
- Diabet
- Accident vascular cerebral
- HIV
- Boala Alzheimer
- Sindromul Sjogren
Saliva funcționează ca mai mult decât un simplu agent de umezire; joacă un rol cheie în menținerea sănătății noastre orale. Ajută la neutralizarea acizilor nocivi produși de bacterii și la spălarea bucăților de mâncare. Acest lucru îl face crucial pentru oprirea cariilor dentare.
În plus, saliva poartă enzime benefice care ajută procesul digestiv, corpul absorbind astfel vitaminele și nutrienții necesari. Condiția în care saliva nu produce suficient pentru a menține gura umedă se numește Xerostomie.
Se recomandă tuturor să viziteze medicul dentist la fiecare jumătate de an pentru a asigura o îngrijire orală optimă. Acest lucru îi ajută, de asemenea, să identifice orice probleme emergente.
Experții stomatologici încurajează periajul dinților timp de două minute cu pastă de dinți cu fluor de două ori pe zi, folosirea ață dentară regulată și apă de gură.