Din cuprinsul articolului
Şapte cazuri de scarlatină au fost înregistrate doar în ultima săptămână la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Târgu-Mureş. Nici părinţii, nici autorităţile nu au fost anunţate cu toate că scarlatina este extrem de contagioasă. Cei de la DSP Mureş au aflat din presă despre acest lucru şi au trimis o echipă la respectiva şcoala pentru a investiga situaţia.
Un focar a fost confirmat în această dimineață la clasa I, unde sunt 4 cazuri, a declarat pentru RTM directorul unității școlare, prof. Nagy Ibolya:
„Astăzi am ajuns la patru copii cu scarlatină în aceeași clasă. Am anunțat telefonic DSP-ul iar, în scris, voi face acum documentul solicitat și aștept încă de la părinți dovada cazurilor… Noi, întotdeauna am dezinfectat zilnic în scoală dar, de luni, am pus în funcțiune și nebulizatoarele și lampa ultravioletă pentru dezinfectarea claselor și a grupurilor sanitare.”
Copiii bolnavi au fost izolați acasă deocamdată, unde urmează tratamentele prescrise de către medicul de familie.
Cursurile din școală se desfășoară astăzi în mod obișnuit, urmând ca Direcţia de Sănătate Publică Mureş să decidă dacă se suspendă sau nu cursurile la clasa cu focar, precizează inspectorul șef adjunct al ISJ Mureș, prof. Fănică Niță:
„La Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu au fost identificați copii cu scarlatină. Niciunul dintre elevi nu este internat. Instituția școlară va înainta documentele medicale ale copiilor, așa cum a cerut DSP-ul. Și din partea noastră s-a insistat asupra unui triaj zilnic de către asistenta școlii, menținerea corespunzătoare a igienei în spațiile școlare și monitorizarea cu atenție a situației. Cursurile se desfășoară în continuare. Sigur că mai sunt copii absenți și din cauza virozelor respiratorii”.
Doctor: Tot timpul sunt multe cazuri de scarlatină
Cazurile de scarlatină nu sunt ceva neobișnuit pentru această perioadă de iarnă, spun medicii infecționiști din Târgu Mureș, potrivit cărora în acest sezon au fost internate mai multe cazuri de acest fel la clinicile de infecțioase.
La această dată, un singur copil este internat în spital, precizează pentru Radio Tg.Mureş medicul specialist din cadrul Clinicii de Infecțioase nr. 1 din Târgu Mureș, dr. Nina-Ioana Bodnar:
„Tot timpul sunt multe cazuri de scarlatină, deci n-aș putea spune că e ceva neobișnuit. Este o boală destul de frecventă dar nu aș putea să o numesc epidemie, în nici un caz. Vin destul de frecvent cazuri de scarlatină și nu doar în această perioadă. Cam în tot sezonul rece sunt infecții streptococice. Nu există vaccin împotriva scarlatinei.
Este o infecție cauzată de streptococul β-hemolitic din grupul A care se transmite prin salivă, pe cale aerogenă, adică prin aer, și este destul de ușor, inclusiv să te reinfectezi după un tratament antibiotic.
Pacienții pot dobândi din nou infecția chiar dacă au fost bine tratați”.