Din cuprinsul articolului
Numărul infecţiilor respiratorii a depăşit, săptămâna trecută, media ultimelor sezoane, înregistrându-se peste 135.000 de cazuri.
Au fost consemnate şi aproximativ 8.000 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, faţă de 2.700 în aceeaşi săptămână a sezonului precedent, şi 9.000 de îmbolnăviri, săptămâna trecută.
În acelaşi interval, 14 persoane au murit din cauza virusului gripal. Cele mai multe cazuri de gripă au fost raportate în Bucureşti, în judeţele Cluj, Braşov, Constanţa, Prahova şi Iaşi.
La Institutul Matei Balș din capitală, de exemplu, în 24 de ore se prezintă aproximativ 200 de persoane, adulți și copii, care au nevoie de îngrijire medicală. Dintre aceștia, aproape un sfert trebuie internați, transmite Rador.
Adrian Marinescu: 99% sunt persoane nevaccinate
Directorul medical al institutului, doctorul Adrian Marinescu, estimează că suntem în punctul maxim al sezonului gripal din acest an, iar în cel mult două săptămâni numărul de îmbolnăviri va începe să scadă.
Adrian Marinescu: „Toți sau aproape toți, nu știu, un procent de 99% sunt persoane nevaccinate, și e un lucru care se întâmplă în fiecare sezon.
Sigur, o să ne punem întrebarea: în momentul în care mă vaccinez antigripal, sunt sigur că în acel sezon nu voi face gripă? Răspunsul este că nimic nu-i 100% sigur.
Dar am o mare probabilitate de a nu face deloc infecția sau, dacă o fac, să fie o formă ușoară, care să nu presupună și complicații”.
Ce trebuie să facem în cazul în care am răcit?
Adrian Marinescu: „În primul rând, dacă am o simptomatologie respiratorie acută, indiferent că e o simptomatologie de intensitate redusă, primul lucru pe care ar trebui să-l fac este să nu interacționez cu oamenii din jur, ceea ce înseamnă că, dacă vorbim de copil, nu va merge la școală, adultul nu merge la locul de muncă, evident că nu merge în spațiile aglomerate, nu merge în mijloacele de transport, deci practic vorbim de izolare pentru un interval de o săptămână”.