Din cuprinsul articolului
Brânza, o sursă majoră de proteine. Dar unii oameni cred în mod eronat că acest produs ar trebui adăugat în dieta lor fără restricții, dar aceasta nu este alegerea corectă. Medicii nutriționiști spun că un consum prea mare poate duce la creșterea în greutate.
Brânza conține până la 30% grăsimi, cel puțin 20-25% proteine, un număr mare de elemente utile, calciu și o cantitate imensă de vitamine. Compoziția de vitamine a acestui produs este similară cu compoziția de vitamine a laptelui, care este complet de înțeles. Și proteinele din brânză sunt apropiate în compoziția de aminoacizi de proteinele țesuturilor și organelor umane.
Care este modul corect de a mânca brânză?
Nutriționistul Ekaterina Stetsenko explică cum să mănânci corect acest produs pentru a minimiza probabilitatea de a crește în greutate din cauza acestuia.
Cum arată o porție standard de brânză
„De reținut că o porție standard de brânză, de aproximativ 50 de grame, conține cel puțin 15 grame de grăsime și aproximativ 200 de calorii. Dar doza zilnică de grăsime necesară organismului nostru este de 50-70 g. Așadar, dacă ai mâncat o porție de brânză, atunci restul meselor ar trebui să fie mai puțin grase”, spune medicul, comentând regulile de consum de brânză, in care cresterea in greutate poate fi evitata.
O cantitate de aproximativ 25 g va furniza organismului uman substanțe și bacterii utile, adăugă medicul nutriționist.
„Pentru ca brânza să aducă beneficii și să nu facă rău, trebuie consumată cu moderație. Aceasta este regula de bază. O cantitate de aproximativ 25 g va furniza organismului uman substanțe și bacterii utile fără a dăuna inimii și siluetei”, spune nutriţionistul.
Majoritatea brânzeturilor sunt sărate, iar consumul excesiv de sare crește tensiunea arterială și crește semnificativ volumul de muncă al inimii și al vaselor de sânge, scurtând astfel viața.
Prin urmare, dacă doriți să vă bucurați de produsul în cauză, ar trebui să reduceți numărul altor alimente sărate din dieta dumneavoastră. În ceea ce privește beneficiile acestui produs, cel mai important este capacitatea sa de a întări oasele și dinții.
Aproximativ 99% din calciul din corpul uman este stocat în oase și dinți. Un alt 1% se datorează reținerii elementului în sânge și țesuturi. Dacă nu există suficient calciu în sânge, organismul îl extrage din oase.
Cu toate acestea, o astfel de ocupație nu poate dura mult, deoarece oasele devin casante, ceea ce înseamnă că riscul de osteoporoză (o boală a scheletului caracterizată prin scăderea densității osoase și fragilitate crescută) crește.
Acesta este unul dintre motivele importante pentru care ar trebui să includeți alimente bogate în calciu în dieta dumneavoastră. De exemplu, 50 g de brânză poate furniza 1/2 din aportul zilnic de calciu, deoarece această cantitate conține aproximativ 500 mg de mineral. Cu toate acestea, numărul exact depinde de tipul de produs.
De exemplu, tipurile tari și semidure – parmezan, cheddar și gouda – au mai mult calciu. Brânza conține și vitamina D, care ajută la absorbția calciului.