Din cuprinsul articolului
Preşedintele american Joe Biden a gafat din nou în public, când a povestit o conversaţie pe care a avut-o cu Angela Merkel în 2021 spunând din greşeală că vorbea cu fostul cancelar german Helmut Kohl, care decedase în 2017.
Reuters remarcă faptul că aceasta este deja a doua confuzie de nume de politicieni pe care o face în această săptămână liderul de la Casa Albă, în vârstă de 81 de ani, dar care candidează din nou la cea mai înaltă funcţie în stat.
Anecdotă cu elemente de confuzie
La o recepţie la New York pentru strângere de fonduri pentru candidatura sa, Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, a povestit ceva anecdotic din experienţa sa îndelungată de politician – un element de bază al discursului său de campanie. Însă în loc de Angela Merkel, care era la putere în timpul summitului G7 din 2021 despre care era vorba în relatarea sa, Biden s-a referit la Helmut Kohl, fostul cancelar german care a murit în 2017.
Referirea a avut loc în timp ce Biden vorbea despre atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, când susţinătorii preşedintelui de atunci Donald Trump au luat cu asalt Congresul american pentru a împiedica certificarea rezultatului alegerilor prezidenţiale câştigate de Biden în defavoarea lui Trump, potrivit sursei citate de News.ro.
Gafe pe bandă rulantă
La începutul acestei săptămâni, în timp ce relata aceeaşi scenă de la summitul G7 din 2021, Biden l-a confundat pe preşedintele francez Emmanuel Macron cu preşedintele Francois Mitterrand, care a fost la putere între 1981 şi 1995 şi care a murit în 1996.
Gafele liderului american au fost taxate chiar şi de fiul ministrul israelian al securității naționale, care a încărcat pe contul său X, fostul Twitter, o fotografie cu președintele american Joe Biden, în dreptul căreia a scris „Alzheimer: boală degenerativă severă”. Tatăl său și-a cerut scuze, tânărul a șters postarea, potrivit Canal 12.
„În aceste vremuri dificile este important să creștem gradul de conștientizare cu privire la Alzheimer, o boală degenerativă a creierului care este cea mai frecventă cauză a declinului cognitiv și a demenței la bătrânețe”, a scris tânărul Ben-Gvir, în dreptul fotografiei liderului de la Casa Albă. „O boală gravă care afectează funcționarea și capacitatea unei persoane”, a adăugat el.
Cum se manifestă boala Alzheimer?
Bolile neurodegenerative, precum boala Alzheimer, duc la pierderea progresivă a funcției celulelor nervoase și chiar la moartea celulelor din creier sau din sistemul nervos periferic.