Din cuprinsul articolului
Cancerul de sân este al doilea cel mai frecvent cancer diagnosticat la femei, dar nu sunt numai vești proaste. Pentru început, acest cancer este depistat mai devreme ca niciodată, datorită mamografiilor anuale începând cu vârsta de 40 de ani.
„Cancerul de sân devine din ce în ce mai curabil, dar detectarea timpurie este cheia în acest sens”, spune Dr. Priya Ramshesh, oncolog medical la Houston Methodist.
De asemenea, în prezent știm mult mai multe despre cancerul de sân, inclusiv despre factorii care fac mai probabilă apariția acestuia. Cunoașterea acestor factori de risc pentru cancerul de sân vă poate ajuta să înțelegeți cum să vă reduceți riscul și dacă ați putea avea nevoie de un screening mai devreme.
Care sunt factorii de risc cunoscuți pentru cancerul de sân?
Istoricul familial este probabil factorul de risc pentru cancerul de sân despre care auzim cel mai des, dar nu este singurul de care trebuie să fim conștienți.
Factorii care cresc riscul de cancer de sân includ:
- Fiind femeie
- Creșterea vârstei
- Anumite mutații genetice legate de cancerul de sân, cum ar fi BRCA1 și BRCA2
- Antecedente personale de radioterapie în zona pieptului (de obicei, rezultatul tratamentului împotriva limfomului în copilărie, adolescență sau la vârsta adultă tânără)
- Antecedente familiale de cancer de sân sau de afecțiuni legate de cancerul de sân
- Începerea ciclului menstrual înainte de vârsta de 12 ani
- Experiența menopauzei după vârsta de 55 de ani
- Faptul de a fi supraponderal, în special de a avea un exces de greutate în jurul taliei (cunoscut și sub numele de grăsime viscerală)
- O dietă deficitară, deoarece aceasta poate contribui la creșterea în greutate
- Lipsa de activitate fizică, deoarece aceasta poate contribui la creșterea în greutate
- Utilizarea pe termen lung a terapiei de substituție hormonală
- Faptul că nu ați fost niciodată însărcinată
Faptul că aveți unul sau mai mulți dintre acești factori de risc nu înseamnă că veți face cancer de sân, la fel cum faptul că nu aveți niciunul nu înseamnă că nu veți face cancer. Aceasta este pur și simplu o listă a ceea ce se știe că este asociat cu o șansă crescută de a dezvolta în cele din urmă acest tip special de cancer.
„Cei mai mari factori de risc pentru cancerul de sân sunt faptul de a fi femeie și de a îmbătrâni”, spune Dr. Ramshesh. „Aceștia sunt factori pe care nu îi putem schimba, desigur, și de aceea se recomandă mamografii anuale pentru fiecare femeie începând cu vârsta de 40 de ani.”
Câțiva alți factori de pe această listă, de asemenea, nu pot fi schimbați – deși asta nu înseamnă că nu pot fi abordați. În plus, unii factori pot fi modificați, ceea ce înseamnă că există lucruri pe care orice femeie le poate face pentru a-și reduce șansele de a dezvolta cancer de sân.
Anumiți factori de risc pentru cancerul de sân nu pot fi schimbați
Pe lângă vârstă și faptul că sunteți femeie, nu puteți schimba data la care v-a început menstruația sau când veți intra la menopauză – dar, acestea fiind spuse, acești factori nu afectează modul în care abordați reducerea riscului de cancer de sân sau depistarea acestuia. În orice caz, acești factori de risc nemodificabili nu fac decât să reitereze importanța de a controla ceea ce poți, cum ar fi să ai un stil de viață sănătos și să te angajezi să faci mamografii anuale începând cu vârsta de 40 de ani.
Totuși, unii dintre ceilalți factori de risc pentru cancerul de sân pe care nu îi puteți modifica pot necesita acțiuni. De exemplu, faptul de a fi supus unor radiații toracice sau de a avea o mutație genetică legată de cancerul de sân justifică un screening mai devreme, uneori la o vârstă tânără și chiar de la 25 de ani.
„Aproximativ 10% din cancerele de sân sunt asociate cu un risc genetic”, adaugă Dr. Ramshesh. „De aceea, cunoașterea antecedentelor familiale este importantă, deoarece poate fi un punct de plecare pentru a face, poate, niște teste.”
Acestea fiind spuse, a avea un membru al familiei care are cancer de sân, sau care l-a avut în trecut, nu înseamnă automat că sunteți la un risc mai mare. Dr. Ramshesh subliniază că sunt necesare mai multe informații.
„Câți membri ai familiei au avut cancer de sân? A fost vreunul dintre ei mai tânăr de 50 de ani la momentul diagnosticului?”. întreabă Dr. Ramshesh. „Există și alte afecțiuni legate de cancerul de sân, cum ar fi cancerul ovarian, de asemenea, în familie?”.
Toate acestea sunt întrebări care îl pot ajuta pe medicul dumneavoastră să determine dacă există un risc ereditar și dacă ați putea beneficia de un test genetic. În cazul în care se găsește o mutație genetică legată de cancerul de sân, medicul dumneavoastră va recomanda un screening mai timpuriu și mai frecvent pentru cancerul de sân.
„Scopul este de a găsi mutația la femei înainte ca acestea să dezvolte cancerul”, spune Dr. Sandra Templeton, chirurg de sân la Houston Methodist. „Un simplu test de sânge sau de salivă este menit să spună unei femei dacă prezintă un risc ridicat”.
Mamografiile sunt standardul de aur pentru detectarea precoce a cancerului de sân
Deși nu este un factor de risc pentru cancerul de sân, densitatea sânului este ceva ce nu poți schimba și care poate face cancerul de sân mai greu de depistat.
„Mamografiile sunt standardul de aur pentru detectarea precoce a cancerului de sân, dar țesutul mamar dens poate face ca interpretarea unei mamografii să fie o provocare”, explică Dr. Ramshesh. „Țesutul mamar dens poate ascunde masele mici pe o mamografie”.
Totuși, acest lucru nu înseamnă că o mamografie anuală nu este importantă pentru persoanele cu sânii denși.
„Continuați să vă faceți examenele regulate și, dacă aveți sânii denși, să știți că radiologul poate recomanda adăugarea unei ecografii suplimentare”, spune Dr. Ramshesh.
Unii factori de risc pentru cancerul de sân sunt modificabili
În ceea ce privește factorii de risc pentru cancerul de sân pe care îi puteți controla, există un principiu de bază care trebuie înțeles: Cu cât o persoană este expusă la mai mulți estrogeni, cu atât mai mare este riscul de cancer de sân.
Expunerea la estrogeni nu este întotdeauna modificabilă, desigur – că nu poți schimba faptul că ți-a început menstruația devreme sau că ai trecut târziu la menopauză – dar anumite alegeri legate de stilul de viață influențează nivelurile de estrogen dincolo de fluxurile și refluxurile ciclului tău menstrual.
„Creșterea în greutate este una importantă, în special creșterea în greutate după menopauză, deoarece devine mai ușor să te îngrași în acest moment din viața unei femei”, explică Dr. Ramshesh. ”
Cu cât țesutul adipos este lăsat să se depună în ficat, cu atât mai mult colesterol în acel țesut care va fi transformat în estrogen – adăugându-se la riscul de cancer de sân”.
Un alt factor de risc care trebuie luat în considerare este terapia hormonală, un tratament obișnuit pentru simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne. Terapia hormonală pe termen lung, care presupune administrarea unei doze mici de estrogen, a fost asociată cu cancerul de sân.
„Purtați o discuție informată cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale, astfel încât să înțelegeți riscurile potențiale ale terapiei hormonale”, adaugă Dr. Ramshesh.