Din cuprinsul articolului
Băutura care îmbunătățește starea sistemului cardiovascular. Datorită compoziției unice de flavonoide, sucul de grapefruit, căci despre el este vorba, are un efect pozitiv asupra multor organe și funcții ale organismului.
Potrivit The Health Site, consumul acestui suc are un efect pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge și colesterol. Într-un studiu încrucișat, 28 de voluntari sănătoși au luat zilnic 250 ml suc de grepfrut sau suc de mere timp de 3 săptămâni, urmate de o pauză de 3 săptămâni, iar apoi sucurile au fost schimbate pentru cele două grupuri.
Consumul de suc de grepfrut reduce LDL-colesterolul
Concluzia oamenilor de știință: consumul de suc de grepfrut reduce LDL-colesterolul cu 6%. Consumul de suc în cauză, potrivit cercetătorilor, în cantitate de 0,5 ml la 1 kg greutate corporală timp de trei săptămâni de către persoanele obeze a redus colesterolul total și nivelul de colesterol „rău” din sânge, iar după 6 săptămâni a redus nivelul de zahăr din sânge.
Băutura îmbunătățește starea sistemului cardiovascular. Reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică atât la pacienții hipertensivi, cât și la cei normotensivi, cu reduceri ale tensiunii cuprinse între 10 și 55 mmHg.
Reduce rezistența la insulină la pacienții supraponderali. În plus, studiile au arătat că sucul de grapefruit are proprietăți antiinflamatorii și reduce diareea la pacienții cu boli gastrointestinale inflamatorii.
Alte proprietăți ale sucului
În primul rând, consumul de suc reduce gradul de deteriorare a ADN-ului datorită conținutului de doxorubicină – o substanță cu efecte antitumorale și antibiotice.
Al doilea mecanism care explică proprietățile antigenotoxice ale sucului de grepfrut se bazează pe suprimarea activității promutagenilor – enzimele conținute în suc inhibă mutațiile la nivel de genă.
Studiul mai demonstrează că băutura de citus are proprietăți antibacteriene, antiparazitare, antioxidante, are un efect pozitiv asupra stării organismului în bolile inflamatorii cronice ale sistemului digestiv.
Oamenii de știință recomandă includerea sucului în dieta zilnică. Totodată, ei amintesc că atunci când interacționează cu anumite medicamente, acest suc poate modifica semnificativ efectul terapeutic al medicamentelor.
Lista include medicamente pentru tratamentul bolilor cardiovasculare – statine (simvastatină, atorvastatină), amodaronă, losartan, clopidogrel etc., precum și medicamente antialergice (fexofenadină), medicamente antitumorale. Această restricție se aplică numai pentru administrarea orală a medicamentului.Dacă medicamentul este administrat intravenos, sucul acestui fruct nu este contraindicat.