Sari la conținut

Medic: Acestea sunt cele mai bune plante și alimente pentru pancreas

Cancer pancreas
Sursa: pexel.com
Simptome vagi de cancer

Pancreasul este un organ situat în spatele stomacului, responsabil de producerea enzimelor digestive și a insulinei, care reglează nivelul de zahăr din sânge. Inflamația pancreasului, cunoscută și sub denumirea de pancreatită, poate fi acută sau cronică și este cauzată, în majoritatea cazurilor, de consumul excesiv de alcool sau de calculi biliari.

Inflamația pancreasului este însoțită de durere severă și poate avea consecințe grave. Problemele pot fi prevenite prin includerea anumitor alimente și ierburi în dietă care sunt bogate în antioxidanți. Iată care sunt cele mai bune alimente.

pancreas, organ vital
Sursă foto: Pixabay

Alimente și ierburi benefice pentru pancreas

„În primul rând, trebuie să înțelegeți că prevenirea pancreatitei nu se limitează doar la includerea alimentelor sănătoase în dietă. La fel de important este să respectați regulile pentru o alimentație echilibrată și să renunțați la un stil de viață nesănătos: fumatul și alcoolul afectează în principal ficatul și pancreasul”, a comentat medicul gastroenterolog Valentin Zlobin.

„Există totuși o listă întreagă de produse care ajută la funcționarea normală a pancreasului. Acestea sunt unite de conținutul bogat de antioxidanți și vitamine. De exemplu, merele sunt unul dintre cele mai sănătoase alimente. Sunt bogate în fibre și vitamina C, un antioxidant puternic. În general, toate fructele și legumele, în special cele verzi, sunt printre liderii în beneficii pentru pancreas”, spune specialistul.

Condimentele, eficiente pentru a ajuta pancreasul

  • Turmericul, ghimbirul, scorțișoara și usturoiul conțin mulți antioxidanți care au proprietăți antiinflamatorii și protejează celulele de radicalii liberi.
  • Produsele lactate fermentate sunt probiotice naturale care imbunatatesc digestia si reduc stresul asupra organului in cauza.Nucile și semințele, bogate în vitaminele B și E, normalizează metabolismul și stimulează tractul gastro-intestinal.
  • Infuziile de mentă, măceș și ciulin de lapte sunt eficiente ca măsură preventivă pentru pancreatită, potrivit expertului.

Simptomele pancreatitei

Semnele bolii depind de forma procesului inflamator. Pancreatita acută se manifestă prin dureri severe în hipocondrul stâng și abdomenul superior (sub stern). Pancreatita cronică poate rămâne asimptomatică mult timp.

Alte simptome și semne: greață și vărsături; creșterea temperaturii corpului; balonare; diaree sau retenție de scaun; îngălbenirea pielii și a sclerei; cardiopalmus; pierdere în greutate inexplicabilă.

Uneori, durerea este un semn important care ajută la determinarea formei bolii. În inflamația acută a pancreasului, durerea intensă în hipocondrul stâng apare de obicei brusc și nu dispare fără tratament. Dimpotrivă, la pancreatita cronică se observă mai des durerea paroxistică, care se intensifică după masă.

Cauzele pancreatitei

Factorii care cauzează inflamația organului comentat includ: abuzul de alcool, colelitiaza, utilizarea necontrolată a drogurilor, infecții virale și bacteriene, fumat, concentrație mare de trigliceride și calciu în sânge, disfuncție a sistemului imunitar, defecte anatomice în care enzimele încetinesc în organ, inflamația intestinelor și a căilor biliare, traumatisme abdominale, tumoare malignă a pancreasului.

Cauzele pancreatitei acute și cronice pot fi diferite, dar alcoolismul și bolile căilor biliare sunt indicate ca principale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel