Din cuprinsul articolului
Când vine vorba despre consumul și combinarea legumelor pentru a obține maximum de beneficii asupra sănătății, există câteva principii de bază. În acest context, medicul nutriționist Mihaela Bilic ne ajută să înțelegem cum trebuie consumate și combinate legumele pentru ca substanțele benefice asupra sănătății, pe care acestea le conțin, să fie absorbite în organism.
Dr. Bilic: Betacarotenul și licopenul sunt dependenți de grăsime
„Cu toții știm că legumele sunt sănătoase. Nu conținutul de proteine, glucide și grăsimi le fac atât de valoroase, ci conținutul de micronutrienți/ fitonutrienti – acele substanțe benefice și miraculoase, cu nume complicate, care există doar în plante!
Legumele conțin peste 85% apă, urme de proteine și grăsimi, un strop de glucide și multe fibre. Deci la capitolul calorii nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza. Cu cât mâncăm mai multe legume, cu atât mai bine – ideal să fie cât mai intens și mai diferit colorate!
Pigmenții vegetali care dau culoare legumelor sunt substanțele responsabile de efectele benefice asupra sănătății. Printre ele avem beta-carotenul, un precursor de vitamina A care se găsește în toate legumele de culoare verde închis, roșu sau portocaliu. Apoi este licopenul, pigmentul din roșii, care are un efect de protecție al pielii împotriva acțiunii nocive a razelor ultraviolete”, explică medicul.
Ce trebuie știut despre acești fitonutrienti?
„Că sunt liposolubili, adică nu pot fi absorbiți și folosiți în organism decât în prezența grăsimii! Așa că la orice salată de roșii este nevoie de un strop de ulei sau un pic de brânză. La orice tocăniță, zacuscă sau ghiveci de legume este nevoie fie de ulei, fie de o bucățică de carne sau pește care au grăsime. Chiar și legumele proaspete, bastonașe sau salată, nu se mănâncă goale, ci cu un pic de dressing/sos sau câteva felii de mezeluri, brânzeturi, măsline, semințe etc”, mai spune medicul român.
Bilic: Legumele se asociază de minune și cu produsele vegetal
„Natura ne-a făcut omnivori tocmai pentru că trebuie să mâncăm puțin din toate și să le combinam pe toate. Iar pigmenții vegetali sunt cea mai bună dovadă că legumele se asociază de minune și cu produsele vegetale și cu produsele animale. Iar un strop de grăsime ne “unge” pe suflet!”, conchide Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.