Sari la conținut

Pacientă cu cancer de colon în ultimul stadiu: „Am ignorat acest simptom timp de 3 ani și acum sunt la un pas de moarte”

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Pentru femei, declinul cognitiv poate înainte de 50 de ani

Primul simptom de cancer de colon, ignorate până a fost prea târziu. O femeie în vârstă de 31 de ani din Washington, SUA a dezvăluit că a fost diagnosticată cu cancer de colon în stadiu avansat după ce a ignorat simptomele îngrijorătoare timp de trei ani, din frică.

Femeia, cunoscută pe Reddit sub numele de utilizator tea4vendetta, a postat pe site ieri, spunând că nu se va trata pentru afecțiunea de care suferă și că va muri în decursul unui an.

Postarea a fost următoarea: „Voi muri în următorul an. Am observat sânge în scaun scaun timp de 3 ani și am fost diagnosticată cu cancer de colon. Mi-a fost prea frică să fac o colonoscopie și acum am cancer de colon în stadiu avansat. E doar vina mea. Am greșit, dar acum trebuie să iau decizii. Nu voi urma niciun tratament. Orice tratament îmi prelungește viața în loc să o salveze.

„Nu îmi pot împovăra familia cu moartea mea și vreau ca ultimul meu an de existență să fie pozitiv. Nu vreau să fiu într-un spital în ultimele zile ale vieții mele.”

Rata de supraviețuire pe 5 ani în cancerul de colon în stadiul 4 este de 14%

Deși cazurile de cancer au scăzut constant în ultimii ani, medicii au fost surprinși de creșterea cazurilor de cancer de colon la adulții mai tineri, care aveau, în mod normal, un risc mai scăzut.

Experții nu sunt siguri de cauzele acestei creșteri și explorează posibilitatea ca dietele moderne, antibioticele sau infecțiile fungice să fie implicate. În plus, detectarea și tratamentul întârziate ar putea contribui la decese, deoarece persoanele mai tinere nu sunt adesea suspectate cancer și nici incluse în programele de screening.

Pacienta a declarat că nu își va anunța familia despre diagnosticul său deoarece nu „vrea să le provoace suferință”.

„Mă gândesc la binele lor. Știu că nu există niciun tratament care să-mi salveze viața, așa că de ce să-i fac să sufere?”

În cancerul de colon în stadiu avansat – sau stadiul patru –  exstă deja metastaze în alte părți ale corpului și cancerul nu mai este considerat tratabil. Rata de supraviețuire pe termen de cinci ani este aproximativ 14%.

În anii 1990, doar 11% dintre cazurile de cancer colorectal erau înregistrate la persoanele sub 55 de ani. Cu toate acestea, cazurile s-au dublat, persoanele din această grupă de vârstă reprezentând acum o cincime din diagnostice, conform celor mai recente date din 2021.

A ascuns familie diagnosticul și refuză tratamentul

Conform unei cercetări prezentate în Jurnalul JAMA Surgery, se estimează că incidența cancerului de colon va înregistra o creștere de 90% la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 34 de ani până în anul 2030.

Tânăra de 31 de ani a experimentat o cădere psihologică după ce a primit diagnosticul, exprimându-și gândurile astfel: „Avem cu toții un destin final, așa că cred că îmbrățișez acum ideea morții. Cred că mă voi arunca de pe un munte când lucrurile vor deveni prea rele. Refuz să mor într-un pat, vreau să mor privind răsăritul sau apusul sau cel puțin în condițiile mele. Am doar 31 de ani și sunt tristă că nu am putut face mai mult cu viața mea. Am aflat că sunt infertilă. De asemenea, nu mi-am urmat niciodată visele, am avut doar eșecuri în această viață. Sper că există o altă viață după aceasta în care să-mi pot îndrepta greșelile.”

La scurt timp după ce femeia în vârstă de 31 de ani și-a publicat postarea, alți utilizatori Reddit au intervenit, sugerând că se confruntă cu o perioadă dificilă și că are gânduri suicidale.

Unii dintre cei care au comentat erau și ei pacienți cu cancer și i-au oferit îndrumare.

Un utilizator a scris: „Te afunzi puțin, gândurile tale par a fi în derulare rapidă. Nu știu situația locală, dar în multe locuri se oferă consiliere pacienților cu cancer. Oricine a ajuns cu gândurile suicidale la nivelul planificării metodei cu siguranță ar trebui să vorbească cu un profesionist.”

Utilizatorul a mai sfătuit-o să spună familiei sale despre diagnosticul său pentru ca moartea să nu vină brusc: „În ceea ce privește familia ta, cei dragi gestionează mai bine decesele cauzate de cancer decât decesele bruște, pentru că parcurg mult din procesul de doliu înainte de momentul morții, având timp să își exprime gândurile și să înțeleagă într-o oarecare măsură.”

Un alt utilizator a scris: „Am fost în locul tău. Înțeleg complet de ce spui aceste lucruri, nu greșești, cancerul este oribil. Te rog să reconsideri tratamentul, totuși, ai putea să căștigi câțiva ani de viață și asta îți ar da timp să faci unele dintre lucrurile pe care simți că le-ai ratat.”

Postarea a adunat aproape treizeci de comentarii, iar utilizatorul a editat ulterior postarea originală pentru a adăuga: „Voi urma tratamentul și nu voi renunța încă. Vă mulțumesc pentru înțelegere și susținere. Aprecierez foarte mult și sunt recunoscătoare pentru compasiunea voastră și pentru cuvintele înțelepte. Aveam nevoie cu adevărat de ele și sunt foarte recunoscătoare. Ziua de ieri a fost grea, dar azi e mai bine și asta se datorează vouă, că mi-ați dat sfaturi bune.”

Femeia de 31 de ani este una dintre miile de tineri diagnosticați cu cancer de colon în fiecare an.

Pentru tinerii care reușesc să supraviețuiască, boala poate avea consecințe în alte moduri. Marisa Maddox a fost diagnosticată cu cancer de colon în stadiul trei la vârsta de 29 de ani.

Tocmai născuse înainte de diagnostic  și dorea să mai aibă copii. Cu toate acestea, i s-a spus că efectele dure ale radioterapiei folosite pentru a-i salva viața au cauzat atât de multe daune ovarelor sale încât nu a mai putut avea alți copii.

De regulă, cancerul colorectal își începe evoluția sub forma unui mic nodul, cunoscut sub denumirea de polip, care apare pe mucoasa internă a colonului sau rectului, parte a intestinului gros. În timp, celulele din aceste polipi pot începe să se dividă în mod necontrolat, declanșând cancerul.

Semnele cancerului colorectal

De multe ori, nu provoacă simptome notabile în stadiile incipiente, motiv pentru care medicii spun că toți cei cu vârsta de 45 de ani sau mai mult ar trebui să fie testați pentru cancer printr-o colonoscopie, o dată la zece ani. Este posibil și să fie testați și la o vârstă mai fragedă după discuții cu medicii.

Semnele de avertizare timpurii ale bolii pot include o schimbare în obiceiurile intestinale, sânge în fecale, pierdere inexplicabilă în greutate și oboseală sau slăbiciune bruscă – declanșate de pierderea de sânge.

Dacă este depistat în stadiile incipiente, înainte de a se răspândi în alte zone, organizația Fight Colorectal Cancer spune că nouă din zece pacienți vor trăi mai mult de cinci ani după diagnostic.

Dacă este depistat în stadiile incipiente, înainte de a se răspândi în alte zone, organizația Fight Colorectal Cancer spune că nouă din zece pacienți vor trăi mai mult de cinci ani după diagnosticul lor.

Dar dacă boala nu este detectată decât în stadiul trei, rata de supraviețuire la cinci ani scade la 71%. În stadiul patru, doar 14% dintre pacienți trăiesc încă cinci ani.

Societatea Americană a Cancerului (ACS) estimează că vor exista 106.600 de cazuri noi de cancer de colon și 46.200 de cazuri noi de cancer rectal în 2024.

În perioada 2011-2019, ratele de incidență au scăzut cu aproximativ 1% în fiecare an. Dar această tendință este în mare parte la adulții mai în vârstă. La persoanele cu vârsta sub 55 de ani, ratele au crescut cu 1 până la 2 procente pe an din mijlocul anilor ’90.

ACS estimează că vor exista 53.000 de decese din cauza cancerului în 2024 – devenind a doua cea mai comună cauză a deceselor prin cancer.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel