Din cuprinsul articolului
Un fruct delicios și aromat are un efect pozitiv asupra sănătății vasculare în prezența cheagurilor de sânge. Acest lucru se datorează conținutului unei enzime specifice din acesta, spune medicul rus Victoria Gonchar.
Proprietățile utile ale bromelainei din ananas nu se limitează la efectul asupra tractului gastro-intestinal. Enzima are, de asemenea, efecte antiinflamatorii și are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular. În special, bromelaina crește tonusul și elasticitatea vaselor de sânge și, potrivit unor studii, chiar previne formarea cheagurilor de sânge, spune expertul.
Alte beneficii ale ananasului
Acest fruct exotic este îndrăgit de cei care vor să slăbească și de persoanele care au nevoie să își refacă rezervele de energie. Ananasul este un veritabil depozit de vitamine benefice, minerale și antioxidanți naturali. Acesta conține vitaminele B, vitamina C, potasiu, magneziu, mangan și calciu.
Pulpa și sucul său au un efect bun asupra digestiei și, datorită conținutului caloric scăzut, poate fi inclus în alimentația chiar și a celor care țin regim.
Acest fruct exotic are multe alte proprietăți benefice. Acesta poate fi folosit pentru a îmbunătăți sănătatea și pentru a îmbunătăți starea de spirit, hrănind organismul cu substanțe benefice.
Ananasul are un efect pozitiv atunci când organismul este expus la un nivel ridicat de stres. Vitaminele B din compoziția sa stimulează activitatea cerebrală, îmbunătățesc circulația sângelui și alimentarea cu oxigen a creierului.
Ananasul conține, de asemenea, magneziu. Această substanță este indispensabilă pentru menținerea sistemului nervos, mai ales în perioadele de suprasolicitare psiho-emoțională și în stările depresive.
Ananasul poate fi folosit și ca sursă de fibre. Fibrele alimentare curăță intestinele, stimulează motilitatea acestora și ajută la combaterea constipației. Fibrele sunt, de asemenea, importante pentru normalizarea microflorei intestinale.
Ananasul are un conținut ridicat de vitamina C: puțin mai puțin decât în citrice. Dar, în ciuda acestui fapt, acest fruct este ideal pentru întărirea imunității și protejarea organismului de răceli și boli respiratorii.
Acest fruct conține relativ puține calorii – aproximativ 50 kcal la 100 de grame. În plus față de conținutul scăzut de calorii, ananasul are un indice glicemic scăzut. Consumul său nu provoacă creșteri ale glicemiei, astfel încât chiar și persoanele cu diabet îl pot consuma.
Nocivitatea ananasului
Ananasul este contraindicat în exacerbarea bolilor cronice ale tractului gastrointestinal. Persoanele cu mucoase sensibile nu ar trebui să exagereze cu acest fruct, deoarece și el poate provoca iritații la nivelul gurii. Dacă suferiți de diabet sau de pierdere în greutate, ar trebui să refuzați sucul de ananas, inclusiv cel proaspăt stors. Această băutură are o concentrație mai mare de zahăr decât alte sucuri. Conservele de ananas păstrează unele fibre și vitamine, dar, din cauza siropului, conțin prea mult zahăr. Puteți mânca un astfel de produs, dar nu în mod constant. Același lucru este valabil și pentru diferite tipuri de fructe confiate sau ananas uscat.