Din cuprinsul articolului
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci în sezonul rece anumite alimente care conțin diverse vitamine și minerale, aminoacizi, acizi grași și compuși vegetali. Nici nu știi cât de bine pot face pentru întregul organism.
Nutrienții din citrice, legumele cu frunze verzi, peștele gras, legumele și multe altele promovează un microbiom intestinal sănătos, stimulează răspunsul celulelor imunitare și luptă împotriva inflamației și a stresului oxidativ, potrivit Verywellhealth.
Cele mai bune alimente care întăresc imunitatea
Citrice
Citricele precum grepfruitul, portocalele, mandarinele, lămâile și lime sunt bogate în vitamina C, care ajută la stimularea celulelor albe din sânge și luptă împotriva infecțiilor.
Vitamina C este un antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi care pot împiedica funcționarea corectă a sistemului imunitar.
Citricele conțin și flavonoide (compuși vegetali antiinflamatori) care ajută la stimularea sistemului imunitar și la recuperarea bolii. Flavonoidele din citrice pot ajuta la ameliorarea tusei și la promovarea sănătății digestive.
Este important să consumați în mod regulat alimente bogate în vitamina C, mai ales dacă sunteți bolnav.
Alimente ce luptă împotriva inflamației și a stresului oxidativ
Broccoli
Broccoli este considerat unul dintre cele mai bune alimente pentru întărirea sistemului imunitar. Această legumă cruciferă este bogată în vitaminele C, E și A care stimulează imunitatea și conține numeroși compuși vegetali cunoscuți pentru proprietățile antioxidante, inclusiv sulforafan, un puternic antiinflamator.
Ciocolata neagră
Ciocolata neagră este făcută din cacao, bogată în polifenoli, compuși vegetali cu proprietăți antivirale și antiinflamatorii. O dietă bogată în cacao aduce beneficii sistemului imunitar și microbiomului intestinal și reduce inflamația.
Fructe de pădure
Căpșunile, afinele și zmeura sunt bogate în vitamina C și alți nutrienți care luptă împotriva bolilor. Polifenolii, cum ar fi resveratrolul, se găsesc în fructe de pădure și au efecte antivirale și antiinflamatorii care ajută la îmbunătățirea funcției sistemului imunitar.
Pește gras
Peștii grași sunt bogați în acizi grași omega-3, triptofan (un aminoacid), taurină și poliamine. Acești compuși ajută la întărirea și reglarea sistemului imunitar și la creșterea numărului de bacterii benefice din microbiomul intestinal.
Ardei gras
Ardeiul gras este bogat în vitaminele C și A și beta-caroten, care întăresc imunitatea Ardeiul gras roșu conține mai multă vitamina C decât majoritatea fructelor citrice. Este bogat în licopen, un pigment vegetal cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
Echinacea
Echinacea este un bun întăritor al sistemului imunitar. Cercetările arată că echinacea poate avea proprietăți de stimulare a imunității și poate scurta durata și severitatea bolilor, precum răceala.
Ceaiurile
Ceaiul verde și ceaiul negru sunt bogate în flavonoide și antioxidanți care ajută la întărirea sistemului imunitar. Ceaiul verde conține și galat de epigalocatechină, un antioxidant care îmbunătățește funcția sistemului imunitar, scade riscul unor boli și reduce inflamația.
Ceaiurile din plante sunt făcute din amestecuri de plante uscate, cum ar fi mușețel, ghimbir, scorțișoară, ginseng și cuișoare. Aceste ingrediente au proprietăți antiinflamatorii, antivirale, antibacteriene și antioxidante care pot îmbunătăți sistemul imunitar.
Usturoiul
Usturoiul are mulți compuși care conțin sulf cu proprietăți antivirale, stimulând celulele T și limfocitele care luptă împotriva virușilor și bolilor. Componentele usturoiului blochează căile inflamatorii din organism. Consumul de usturoi poate ajuta organismul să producă și să elibereze oxid nitric, ajutând procesele care protejează împotriva bolilor virale.
Spanacul și alte verdețuri cu frunze
Spanacul, varza kale și varza, sunt bogate în vitamina C, una dintre cele mai importante vitamine pentru funcția sistemului imunitar.
Curcuma
Ingredientul activ din turmeric este curcumina, un puternic agent antiinflamator, de stimulare a imunității și antiviral. Curcumina ajută la stimularea funcționării celulelor imunitare, în timp ce alți compuși ai turmericului au proprietăți antiinflamatorii.