Sari la conținut

Atenționarea specialiștilor: De ce trebuie să ne așteptăm la un atac nuclear din partea Rusiei

Atac nuclear - Pixabay
sursa foto: Pixabay

Ne putem aștepta la un atac nuclear din partea Rusiei într-un potențial conflict cu NATO, potrivit unei analize realizate de Institutul Internațional de Studii Strategice (International Institute for Strategic Studies – IISS), deoarece Kremlinul presupune că SUA și aliații săi nu ar reacționa în mod similar.

În cazul unui astfel de conflict, Rusia ar putea opta pentru folosirea armelor nucleare non-strategice (NSNW) în scopul de a provoca daune considerabile și a preveni propria înfrângere. Kremlinul are convingerea că Statele Unite nu ar trece peste pragul nuclear și ar încerca să pună capăt conflictului într-un stadiu incipient. Analiza realizată de William Alberque, fost responsabil de controlul armelor, dezarmare și neproliferare în cadrul NATO, subliniază că Rusia manifestă teama că, prin încurajarea reacției occidentale, ar putea să-și amplifice vulnerabilitatea, ceea ce stârnește dezbateri privind utilizarea armelor nucleare, potrivit adevărul.ro. 

Consecințe catastrofale ale unui atac nuclear din partea Rusiei

Referindu-se la situația din Ucraina, analiza sugerează că Rusia ar putea recurge la arme nucleare non-strategice în această regiune, fie pentru a împiedica implicarea SUA și a NATO, fie pentru a le forța să accepte condițiile dictate de Kremlin în conflict.

William Alberque asigură însă că aliații ar identifica cu acuratețe momentul în care Rusia ar fi pregătită să utilizeze armele nucleare non-strategice. Măsurile de detecție includ monitorizarea deplasării armamentului de la depozitele centrale către bazele aeriene, precum și eventuale atacuri convenționale în apropierea zonei-țintă, având ca scop paralizarea sistemelor de radar și antirachetă. De asemenea, Putin ar lua măsuri de precauție, mutându-se într-un adăpost nuclear și punând întregul sistem de comandă și control nuclear al Rusiei în stare de alertă maximă.

Este important de menționat că armele nucleare non-strategice (NSNW) au o rază de acțiune de până la 3.400 de mile (5.471 de kilometri) și includ diverse tipuri de arme, de la cele tactice, destinate utilizării pe câmpul de luptă, până la altele cu capacitate intermediară și intercontinentală. Efectele unor astfel de lovituri ar putea fi extrem de devastatoare, având randamente mult mai mari decât armele folosite în bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel