Din cuprinsul articolului
Foarte adesea oamenilor li se întâmplă să acuze simptome fizice, concrete, a căror cauză nu este elucidată în urma numeroaselor analize medicale şi investigaţii pe care ajung să le efectueze. Altfel spus, persoana poate să prezinte dureri, erupţii cutanate, tensiune musculară sau inflamaţii la nivelul anumitor organe perfect sănătoase. Apare, invariabil, întrebarea legitimă: “ce se întâmplă cu mine?”.
Uneori, simptomele apar în mod neaşteptat şi dispar la fel de misterios şi de brusc cum au apărut. Alteori, însă, pot persista perioade lungi de timp, spre disperarea celor care nu reuşesc să găsească explicaţii stărilor pe care le acuză. Aşa arată somatizările, care stau la baza bolilor psihosomatice.
Legătura dintre minte și corp este foarte strânsă. Din acest motiv, e important să nu subestimăm impactul pe care emoțiile le pot avea asupra stării de sănătate a oamenilor și în mod special a copiilor, care încă nu au cunoștințele și experiența necesară pentru a-și autoregla emoțiile.
Suntem ceea ce gândim, ceea ce simțim pentru că noi suntem energie
„Suntem ceea ce gândim, ceea ce simțim pentru că noi suntem energie. Primim energie de la soare, de la pământ și facem schimb de energie cu natura și cu cei din jurul nostru.
Energia are o vibrație care este influențată de emoții și sentimente.
Omul este un întreg care conține corp fizic, psihic, emoțional și spiritual.
Pentru a vindeca corpul fizic trebuie să vindeci corpul emoțional. Emoția care a generat o boală.
Cele 7 Chakre Majore
- Sahasrara: Chakra Coroanei.
- Ajna: Chakra Sprâncenei;
- Vishuddha: Chakra Gâtului;
- Anahata: Chakra Inimii;
- Manipura: Chakra Focului;
- Svadhisthana: Chakra Sacrală;
- Muladhara: Chakra de Bază.
Problemele cu glanda tiroidă
Bolile autoimune sunt legate de lipsa de comunicare. Orice Chakra blocată va avea probleme asupra unei regiuni a corpului.
La nivelul gâtului se află chakra comunicării. Bolile autoimune sunt legate de o lipsă de externalizare a emoțiilor.
La nivelul plexului avem chakra plexului solar care reprezintă puterea noastră interioară, soarele nostru interior.
Orice afectare de teamă atacă organele, în special stomacul și atunci apare gastrita.
Persoanele perfecționiste sunt persoane stresate care au frecvent dureri de cap, migrene sau cefalee.
Durerea de spate
„Durerile apar și din cauza faptului că am preluat foarte mult din problemele cotidiene sau problemele altora.
Ducem greutatea pe umerii noștri.
Inima suferă de neiertare față de noi sau cei din jur. Chackra inimii este situată la nivelul pieptului și influențează relația noastră cu cei din jur.
Dezechilibrele la acest nivel sunt de cele mai multe ori din cauza neîmplinirii în cuplu”, a spus medicul Ruxandra Constantina, la Antena 3 CNN.
„Bolile sunt țipetele tăcerii”
Bolile sunt limbaje simbolice prin care încercăm să exprimăm ce nu putem spune prin cuvinte. În opinia lui Jacques Salomé, „Când nu putem spune prin cuvinte, strigăm prin dureri”.
Durerea de spate, asociată cu greutățile vieții
Zona spatelui se află în strânsă legătură cu trecutul nostru, cu „a căra în spate” greutățile vieții, dar și cu sentimentul de a fi atacați din spate sau cu nevoia de susținere emoțională și de securitate.
Durerea în zona lombară simbolizează refuzul de a ne detașa emoțional sau faptic de probleme din trecut.
Partea de jos a spatelui arată frica legată de nesiguranța financiară și în general de tot ce ține de latura materială a vieții.
Durerile în partea de sus a spatelui indică existența unor așteptări exagerate ca alte persoane să ne susțină din punct de vedere afectiv și acumularea unor stări de furie atunci când aceste așteptări nu sunt împlinite.
Umerii, împovărați de responsabilități
Umerii sunt în strânsă legătură cu capacitatea noastră de a purta responsabilitatea dezvoltării noastre și de a ne atinge obiectivele în viață.
Atunci când umerii devin dureroși ori au o postură căzută arată că ne simțim împovărați de responsabilități, că ne încărcăm singuri cu prea multe sarcini sau că avem tendința să preluăm și din responsabilitățile altora.
Gâtul, probleme de flexibilitate
Gâtul reprezintă capacitatea noastră de a manifesta flexibilitate în relațiile cu cei din jur sau de a analiza situațiile din mai multe perspective. Dacă rămânem fixați asupra unei singure perspective, asupra unui singur punct de vedere, atunci gâtul nostru are de suferit, manifestând dureri sau înțepeniri.
Durerile de la nivelul gâtului pot avea ca punct de plecare blocajul în exprimarea nevoilor, de a spune ce ne doare, de a cere sau de a refuza, de a găsi cea mai bună modalitate de comunicare.
Dureri de brațe, „aripi” frânte
Brațele simbolizează „aripile” noastre, iar problemele la nivelul brațelor ne arată pierderea altitudinii. Ele se transpun în probleme legate de evoluția personală, de învățare și de schimbare.
Totodată, brațele au legătură cu capacitatea noastră interioară de a accepta sau a îmbrățișa oamenii, dar și situațiile noi, provocările, schimbările.
Mâinile vorbesc despre sentimentul de utilitate
Atunci când ne confruntăm cu sentimente de inutilitate sau de neputință de a duce la bun sfârșit ceva anume, de a ajuta pe cineva, în zona mâinilor se reflectă prin dureri, tremurat, moleșeală, scăpăm lucrurile din mâini.
Degetele ne amintesc de micile detalii de zi cu zi pe care avem tendința să le trecem cu vederea, concentrându-ne pe lucrurile mari. Doar că lucrurile mari sunt mai rare și viața este alcătuită dintr-o mulțime de momente mici. De aceea, este bine să apreciem bucuriile mici ale vieții, pentru că puse împreună alcătuiesc fundația pe care se clădesc cele mari.
Durerea de cap, rezultatul mâniei refulate
Durerea de cap psihogenă este una dintre cele mai frecvente suferințe, iar mulți dintre noi o atribuie unor motive dintre cele mai diverse: de la sinuzită la curent sau aer condiționat, de la prea cald sau prea frig, de la lumina prea puternică sau prea mult citit, privit la televizor, calculator etc.
În realitate, în cele mai multe cazuri, durerea de cap este o manifestare psihosomatică ca rezultat al mâniei refulate.