Sari la conținut

Valul de gripă face ravagii în România: 100.000 de bolnavi și 6 decese în 7 zile. Care sunt simptomele care ar trebui să ne trimită urgent la medic

gripa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Leac babesc pentru gripa

Un număr de 270 de cazuri de gripă confirmată de laborator şi 4.574 de cazuri de gripă clinică au fost raportate, la nivel naţional, în săptămâna 8-14 ianuarie, se arată în raportul săptămânal al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Au fost înregistrate şase noi decese din cauza virusului gripal, bilanţul total al acestui sezon urcând la 22.

Potrivit raportului public de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, în săptămâna 8-14 ianuarie au fost raportate 102.640 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 26,3% mai puţine cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (139.255) şi cu 41,1% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (72.734). Variaţia în plus faţă de media calculată de 96.011 a cazurilor din ultimelor sezoane (2016-2023, fără sezoanele pandemice) a fost de 6,9%.

De asemenea, au fost înregistrate 4.574 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 5.082 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 4.168 înregistrate în săptămâna precedentă.

Cazurile de gripă clinică au fost raportate de 40 judeţe, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti (1.206) şi în judeţele Cluj (324), Constanţa (303), Prahova (286), Timiş (199), Maramureş (177) şi Galaţi (175).

Cum se transmite gripa

Deși, de cele mai multe ori, este considerată o afecțiune banală, gripa ne poate pune în pericol viața.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, virusul gripal se transmite prin picăturile răspândite în aer de o persoană infectată în momentul în care strănută sau tușește.

Gripa poate fi luată și prin contact indirect cu persoana bolnavă. Dacă, de exemplu, atingem o suprafață contaminată și nu ne spălăm pe mâini, cel mai probabil ne vom îmbolnăvi.

La ce simptome să fim atenți

Gripa debutează brusc, precizează dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Vorbim despre o „stare generală semnificativ modificată, febră înaltă (peste 38 de grade Celsius), frison, tuse, strănut, dureri articulare și musculare.

Potențialul gripei de a genera complicații este crescut în special dacă nu se respectă indicațiile terapeutice și de repaus la pat, precum și la cei care prezintă patologii asociate, cum ar fi bolile cronice respiratorii sau cele cardiovasculare“.

Sursa: RO Vaccinare

Cum prevenim îmbolnăvirile

Putem lua gripă de oriunde, căci virusul este extrem de contagios, avertizează medicii.

Copiii iau virusul cel mai adesea din colectivitate, iar adulții, în general, nu respectă normele de igienă.

„Eu, la cabinet, mă confrunt cu multe cazuri de gripă de tip A. Și la adulți, și la copii. Și circulă, pentru că populația, pe lângă faptul că nu este vaccinată, nu se protejează aproape deloc.

Toată lumea spune că a trecut COVID-ul, am învins pandemia, nu mai purtăm măști. Însă este o gândire total greșită.

În această perioadă, mai ales dacă suntem răciți, dacă tușim sau strănutăm, ar trebui să purtăm mască de protecție“, a explicat, pentru „Adevărul“, medicul de familie Mihai Mara. „Mergi cu autobuzul la serviciu sau la școală și știi că ești răcit? Masca îi va proteja pe cei din jurul tău!“

Boala îi afectează mai ales pe cei care nu s-au vaccinat. Însă, spun specialiștii, încă mai este timp să o facem.

„Vârful sezonului gripal se află undeva la începutul lunii februarie, deci timp pentru a ne proteja ar mai fi“, a mai precizat dr. Mara.

Și dr. Emilian Popovici a declarat că perioada pentru vaccinare nu este niciodată depășită.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel