Sari la conținut

STUDIU: Alimente care reduc riscul de boli cardiovasculare

Problemă cardiacă
Sursa foto: arhiva doctorulzilei
Probleme la inima

Din cuprinsul articolului

Un nou studiu realizat de Institutul Karolinska a constatat că persoanele cu antecedente familiale de boli cardiovasculare pot beneficia de creșterea aportului de pește gras.

Peștele gras, precum somonul, macroul, heringul și sardinele, sunt bogați în acizi grași omega-3, și anume acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA).

Boli cardiovasculare și nutriție

Acești acizi grași esențiali, vitali pentru diferite funcții ale corpului, nu pot fi sintetizați de organism și trebuie obținuți prin dietă.

Bolile cardiovasculare pe care cercetătorii le-au analizat au fost bolile coronariene fatale și nefatale, cum ar fi angina pectorală instabilă, atacul de cord și stopul cardiac și accidentul vascular cerebral.

Pește gras
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

„Boala cardiovasculară este într-o oarecare măsură ereditară, așa cum arată studiile pe gemeni, dar a fost dificil să identificăm genele care o controlează. Deci, o ipoteză puternică este că este o combinație de genetică și mediu”, spune liderul studiului Karin Leander, lector superior și profesor asociat de Epidemiologie la Institutul de Medicină a Mediului, Unitatea de Epidemiologie Cardiovasculară și Nutrițională de la Institutul Karolinska.

Prin urmare, ea și colegii ei au examinat interacțiunea dintre istoricul familial și aportul alimentar. În cadrul studiului, ei au colectat date de la peste 40.000 de persoane fără boli cardiovasculare.

Ce au arătat cercetările?

În perioada de urmărire, aproape 8.000 dintre ei au suferit de boli cardiovasculare. În analiza lor, cercetătorii au reușit să arate că cei care aveau boli cardiovasculare la o rudă apropiată, cum ar fi un părinte sau un frate, și aveau, de asemenea, niveluri scăzute ale acizilor grași omega-3 EPA și DHA, aveau un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare. boala de peste 40%. Riscul crescut pentru cei care au avut BCV numai în familia apropiată a fost de 25%.

„Studiul arată că cei cu antecedente familiale de boli cardiovasculare au mai mult de câștigat din consumul de mai mult pește gras decât alții”, relatează Karin Leander.

Nivelurile EPA/DHA au fost măsurate la toți participanții la studiu. Deoarece acești acizi grași nu pot fi produși în organism, nivelurile lor reprezintă o măsură sigură a aportului alimentar de pește gras, potrivit Karin Leander.

„Faptul că măsurătorile acizilor grași din sânge și țesuturi sunt obiective, spre deosebire de datele auto-raportate privind obiceiurile alimentare ale participanților, este un avantaj major”, spune el.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel