Sari la conținut

Se cere atacarea la CCR a taxei pe boală – anularea OUG care taxează cu 10% concediile medicale

bani
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Deputaţii USR Oana Ţoiu şi Cristian Seidler cer Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă conform căreia salariaţii care intră în concediu medical vor primi indemnizaţii mai mici cu 10%.

Potrivit Oanei Ţoiu, prin această ordonanţă de urgenţă, guvernarea PSD – PNL a instituit „taxa pe boală”. „Angajaţii din România, la sfârşitul acestei luni, vor avea salariile mai mici în cazul în care au avut concediu medical. Acest concediu medical are nou impusă această nouă taxă pe boală, de contribuţie de 10%”, a declarat presei deputata USR.

„Insist asupra acestui punct, pentru că se referă la părinţii copiilor sau rudele adulţilor cu tratament oncologic care au nevoie de îngrijire continuă, ceea ce înseamnă că în multe cazuri venitul lor integral este diminuat cu 10%, începând din această lună. Calea este oprirea acestei ordonanţe, pentru că nu este constituţională”, a menţionat deputata USR, potrivit Agerpres.

Săgeţi către Avocatul Poporului

Cristian Seidler a explicat că Avocatul Poporului este singurul care poate ataca la Curtea Constituţională ordonanţe de urgenţă. „Nu există, de fapt, niciun argument pentru care această măsură ar fi trebuit adoptată în sistem de urgenţă altul decât foamea de bani a Guvernului.

Cerem astăzi Avocatului Poporului să îşi facă treaba. A cam uitat de această atribuţie a sa, iar ideea că din contribuţiile de asigurări de sănătate trebuie să ni se ia 10% contribuţie de asigurări de sănătate este neconstituţională, este absurdă.

Ne putem aştepta pe aceeaşi logică, mâine – poimâine, să li se reţină pensionarilor 25% din pensie, contribuţie la fondul de pensii, dacă celor care au concedii medicale şi li se plăteşte indemnizaţia de concediu medical din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, li se reţine începând de la 1 ianuarie 10% pentru fondul de sănătate.

Este absurd şi neconstituţional şi vom cere Avocatului Poporului să îşi facă treaba, o treabă de care a cam uitat, pentru că, din păcate, şi aici intervine factorul politic, dincolo de cel juridic”, a susţinut Seidler.

Categorii de indemnizații afectate

Indemnizațiile vizate de această schimbare includ o varietate de situații medicale:

  • Concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor obișnuite sau accidentelor în afara locului de muncă.
  • Concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncă.
  • Concedii medicale și indemnizații pentru maternitate.
  • Concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav.
  • Concedii medicale și indemnizații pentru pacienți cu afecțiuni oncologice.
  • Concedii medicale și indemnizații de risc maternal.
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Această schimbare legislativă are un impact direct asupra veniturilor angajaților care se confruntă cu probleme medicale, reducând sumele primite în timpul concediilor medicale. În contextul în care primele cinci zile ale concediului medical sunt suportate de angajator, iar restul sumei provine din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, acest lucru poate crea o povară financiară suplimentară pentru angajați.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel