Sari la conținut

Cum putem opri calcifierea arterelor inimii? Rigidizarea arterelor este cauza principală a bolilor de inimă

Inima
Sursă foto: Getty Images/iStockphoto, Creator: Rasi Bhadramani
Cum saă-ți protejezi inima

Vasele de sânge care se înfășoară în exteriorul inimii, acoperind-o ca o coroană, se numesc artere coronare. Acestea furnizează o cantitate continuă de oxigen și substanțe nutritive către mușchiul inimii, astfel încât acesta să poată pompa sângele în mod eficient către restul corpului.

Excesul de calciu se acumulează în mod obișnuit în arterele coronare pe măsură ce îmbătrâniți. Calcificarea coronariană este larg răspândită; depozitele de calciu se găsesc la 67% dintre femei și 90% dintre bărbații de peste 70 de ani.

Contrar credinței populare, boala coronariană (CAD) nu este un rezultat al consumului de grăsimi animale saturate sau al colesterolului din alimentație. În schimb, calcifierea coronariană, rădăcina CAD, este un simptom al inflamației arterelor dumneavoastră.

Calciul, cel mai abundent mineral din organism, se găsește de obicei în dinți și oase.

Cu toate acestea, calciul poate începe să se depoziteze în alte părți pe măsură ce îmbătrâniți, inclusiv în artere.

Calcificarea începe devreme în dezvoltarea aterosclerozei, o boală inflamatorie care face ca arterele să se întărească și să se îngusteze.

În timp, pe măsură ce calciul se acumulează în depozitele de grăsime numite plăci, reducerea fluxului sanguin poate provoca dureri sau o strângere în piept (angină pectorală), dificultăți de respirație și oboseală extremă.

Cu toate acestea, de cele mai multe ori, calcifierea trece neobservată și nu prezintă simptome până când un cheag de sânge întrerupe complet fluxul sanguin și provoacă un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Iată șapte moduri de a inversa calcificarea coronariană, susținute de sinergia științei moderne.

7. Evitați alimentele inflamatorii

Spune adio alimentelor care induc inflamații în dieta ta. Acești infractori, inclusiv uleiurile vegetale, grăsimile trans, zaharurile rafinate, OMG-urile și glutenul, pot provoca un răspuns inflamator de grad scăzut în corpul dumneavoastră, contribuind la calcifierea coronariană. În schimb, concentrați-vă pe alimente antiinflamatorii, sănătoase pentru inimă, care pot ajuta la combaterea inflamației.

Consumați alimente integrale bogate în vitamina K2, magneziu și vitamina D. Acest trio puternic poate ajuta la contracararea deficiențelor nutriționale legate de calcifierea coronariană.

6. Practicați postul

Când mănânci alimente, corpul tău le descompune în combustibil care furnizează energie pentru organele esențiale precum creierul, inima, plămânii și ficatul.

În timpul postului, corpul tău caută surse alternative de energie, ceea ce duce la cetoză. În cetoză, corpul tău folosește cetone din grăsime ca sursă principală de combustibil în loc de glucoză din carbohidrați.

Postul și dietele ketogenice ajută la reducerea oxidării, a inflamației și a rezistenței la insulină, trei factori care contribuie la calcifierea arterelor.

Pe măsură ce postiți, depozitele de grăsime scad, iar corpul dumneavoastră poate descompune încet și natural placa coronariană pentru a obține combustibil. Postul poate crește, de asemenea, apoptoza și autofagia, care ajută la eliminarea celulelor deteriorate și a plăcilor din artere.

Unele protocoale de post care pot ajuta la prevenirea calcifierii coronariene includ postul intermitent, postul alternativ, postul de 24 de ore și perioadele de post de 72 de ore.

5. Fă exerciții fizice regulat

A rămâne activ este esențial pentru o inimă sănătoasă, dar totul este să găsești echilibrul potrivit.

Exercițiile fizice moderate pot ajuta la încetinirea întăririi arterelor inimii, dar antrenamentele de foarte mare intensitate o pot accelera.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

4. Obțineți suficientă lumină solară

Știați că absorbția razelor soarelui poate fi benefică pentru inima dumneavoastră?

Ajută organismul să producă vitamina D, crucială pentru prevenirea calcificării coronariene.

Vitamina D ține sub control inflamația.

În ciuda importanței sale, se estimează că 42% dintre oamenii din SUA se luptă cu deficiența de vitamina D, în principal datorită faptului că petrec prea mult timp închiși în spații închise.

3. Reduceți toxinele

Suntem în mod constant expuși la substanțe nocive, cum ar fi poluarea aerului, pesticide, mucegai, metale grele și substanțele chimice din produsele de zi cu zi. Aceste toxine pot perturba echilibrul corpului și pot contribui la calcificarea coronariană.

2. Reduceți stresul

Când stresul îți invadează viața, declanșează o serie de schimbări biologice, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale și un răspuns de luptă sau fugi, ceea ce duce la o creștere a hormonilor precum cortizolul.

Stresul cronic duce la inflamație, care contribuie semnificativ la calcificare.

Studiile arată că reducerea stresului poate ajuta la oprirea sau încetinirea progresiei calcificării arterei coronare prin scăderea nivelului de cortizol și a tensiunii arteriale.

1. Somn de calitate

Obținerea unui somn de calitate suficient este esențială pentru sănătatea inimii. Mai multe studii au descoperit legături puternice între somnul insuficient și riscul crescut de boală coronariană, atac de cord și alte probleme cardiovasculare.

Un studiu din 2008 de la Universitatea din Chicago a constatat că persoanele care dormeau mai puțin de 5 ore pe noapte aveau de două ori mai multe șanse de a dezvolta calcificări ale arterelor coronare în decurs de cinci ani, în comparație cu cele care dormeau 7-8 ore pe noapte.

Cercetătorii au concluzionat că dormitul cu doar o oră în plus pe noapte ar putea reduce semnificativ riscul de boli de inimă, cu beneficii comparabile cu o scădere semnificativă a tensiunii arteriale.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel