Din cuprinsul articolului
Această vitamină este adesea percepută în mod ambiguu deoarece în limbajul științific numele său este acid nicotinic, deşi nu are nicio legătură cu substanța pe care o conțin țigările.
La începutul secolului al XIX-lea, biochimistul polonez Kazimir Funk a izolat pentru prima dată această substanță din tărâțe de orez.
Este vorba de Vitamina B3 (niacina) poate fi consumată pentru a crește colesterolul bun, deoarece cercetările privind utilizarea vitaminei pe cale orală pentru tratarea unor afecțiuni specifice au arătat că, atunci când este prescrisă, aceasta este utilizată pentru a crește colesterolul lipoproteic cu densitate mare (HDL).
Se pare ca vitamina B3 poate reduce cu 5-20% colesterolul LDL, cunoscut in mod popular drept colesterol ”rau”.
Vitamina B3 nu numai ca reduce colesterolul LDL ”rau” cu aproximativ 20%, dar creste nivelul colesterolului HDL ”bun”. Studiile au demonstrat ca niacina creste nivelul colesterolului HDL cu 15-35%.
Surse naturale
În ceea ce privește consumul, Institutul Național de Sănătate din Statele Unite (NIH) a indicat că se găsește în mod natural în multe alimente precum: alimente de origine animală, cum ar fi carnea de pasăre, vită, porc și pește, sau unele tipuri de nuci, leguminoase și cereale. O cantitate mică de vitamină este produsă în corpul uman din aminoacidul esențial triptofan.
Gastroenterologul Ekaterina Kashukh enumeră principalele calități ale acestei vitamine esenţiale: „B3 este solubil în apă – face parte din multe enzime, substanțe prin care au loc diferite reacții în organism.
De exemplu, participă la metabolismul proteinelor, grăsimilor, carbohidraților, protejează molecula de ADN de deteriorare, acționează ca un antioxidant și neutralizează substanțele toxice prin curățarea organismului de acestea.
Dar una dintre cele mai importante funcții ale sale este reglarea metabolismului lipidelor. Reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare”, spune medicul.
Nevoia zilnică de vit. B3 este de 20 mg, substanță conținută în 200 g de ficat de vită fiert sau o mână de alune. O persoană cu o deficiență a acestei vitamine se poate plânge de apetit redus, greață, slăbiciune, tulburări de somn, piele uscată, crăpături în colțurile buzelor.
15 dintre cele mai bune alimente bogate în vitamina B3
– Pui – 1 cana: 19,2 miligrame (96% DV)
– Ficat – 1 felie: 11,9 miligrame (60% DV)
– Ton – 11,3 miligrame (56% DV)
– Curcan – 1 cana: 9,6 miligrame (48% DV)
– Somon – 6,8 miligrame (34% DV)
– Sardine – 1 cutie: 4,8 miligrame (24% DV)
– Carne de vita hranita cu iarba – 4,4 miligrame (22% DV)
– Seminte de floarea-soarelui — 1 cana: 3,8 miligrame (19% DV)
– Arahide – 3,8 miligrame (19% DV)
– Mazare verde – 1 cana: 3,2 miligrame (16% DV)
– Orez brun – 1 cana, gatita: 3 miligrame (15% DV)
– Ciuperci – 1 cana: 2,5 miligrame (13% DV)
– Avocado taiat in cubulete – 1 cana: 2,6 miligrame (13% DV)
– Cartofi dulci – 1 cartof dulce mediu: 1,7 miligrame (8% DV)
– Sparanghel – 1 cana: 1,3 miligrame (7% DV)