Din cuprinsul articolului
Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul (Sfântul Ion) în fiecare an, pe data de 7 ianuarie, în a doua zi după sărbătoarea Botezului Domnului (Bobotează). Este considerat cel mai important proroc şi cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament.
Sfântul Proroc şi Înaintemergător al Domnului Ioan Botezătorul proroceşte venirea lui Iisus Hristos, îl botează şi îl descoperă lumii ca Mesia.
Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de „Sânt Ion”, „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.
Peste 2.000.000 de români își sărbătoresc onomastica
Peste 2.000.000 de români îşi aniversează onomastica de sărbătoarea Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, eveniment religios cunoscut popular ca Sfântul Io(a)n.
Din cei 2.002.454 de români aniversaţi la sărbătoarea Sfântului Ioan, 1.464.311 sunt bărbaţi, iar 538.143 sunt femei.
Statisticile existente la nivel naţional arată că majoritatea româncelor care îl au ca patron spiritual pe „Sfântul Ioan” poartă numele de Ioana (364.384), Ionela (135.579), Ionica (20.138), Nela (11.425).
Dintre bărbaţi, cei mai mulţi poartă numele de Ioan (545.174), Ion (444.952), Ionuţ (299.225), Ionel (148.035), Nelu (22.090), se arată într-un raport al MAI.
Însă chiar dacă nu își serbează numele, unii oameni serbează ziua de Sfântul Ion (Ioan) pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.
Ce NU AI VOIE să faci de Sfântul Ioan Botezătorul
Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.
Se spune conform tradiției populare că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.
În această zi, la sărbătoarea de 7 ianuarie, nu se bea vin roșu pentru că amintește de martiriul Sfântului Ioan, susține tradiții și superstiții.
De Sfântul Ion nu se stinge candela.
Pe 7 ianuarie nu se spală, nu se face curat, nu se coase și nu se fac alte treburi prin gospodărie. Această zi este dedicată rugăciunii și odihnei.
Tot în această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.