Sari la conținut

Testul care îți arată cât mai ai de trăit. Ai curaj să-l faci?

scari
Susa foto: pixabay
Exerciu care reduce riscul de boli d einima

Testul care îți arată cât mai ai de trăit. Potrivit unui studiu realizat de dr. Claudio Gil Araujo de la Clinica Clinimex din Rio de Janeiro, testele au relevat o legătură între incapacitatea de a sta în echilibru pe un singur picior timp de 10 secunde și creșterea riscului de deces din orice cauză în următorii 10 ani.

Această evaluare, deși nu poate determina în mod direct speranța de viață a unei persoane, ia în considerare o gamă de factori, cum ar fi starea de sănătate a inimii, echilibrul, agilitatea, forța și flexibilitatea picioarelor și a abdomenului.

Pentru a efectua testul, indivizii trebuie să încerce să se mențină în echilibru pe un singur picior timp de 10 secunde. Autorul studiului și echipa sa au investigat 1.702 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 51 și 75 de ani și au publicat concluziile în British Journal of Sports Medicine.

Testul de echilibru care îți arată cât mai ai de trăit

Rezultatele au arătat că 348 de participanți nu au reușit să execute testul, majoritatea acestora fiind persoane cu vârsta peste 70 de ani, supraponderale sau cu diabet. Ulterior, pe parcursul a șapte ani de urmărire, s-a constatat că 17,5% dintre cei care au eșuat la test au decedat, în comparație cu doar 4,6% dintre cei care l-au trecut cu succes. Acest aspect a evidențiat că cei care nu au putut menține echilibrul timp de 10 secunde au avut un risc cu 84% mai mare de deces. Conform oamenilor de știință, dificultatea în menținerea echilibrului poate fi un semn al pierderii rezistenței musculare, care poate fi un indicator al problemelor de sănătate ascunse.

Dr. Claudio Gil Araujo a menționat că „Pierderea echilibrului nu afectează doar activitățile zilnice, ci poate fi și dăunătoare pentru sănătate. Anumite intervenții de exerciții fizice au demonstrat că pot îmbunătăți echilibrul.”

Printre exercițiile recomandate pentru îmbunătățirea echilibrului se numără ridicarea călcâiului de pe podea, menținerea poziției pentru trei secunde și revenirea controlată la poziția inițială. De asemenea, încercarea de a pune un picior în fața celuilalt și menținerea acestei poziții timp de 10 secunde, înainte de a schimba picioarele, poate contribui la întărirea coordonării. Activități precum mersul pe jos și practicarea yoga-ului sunt, de asemenea, cunoscute pentru impactul lor pozitiv.

În plus, oamenii de știință au sugerat anterior că acest test de zece secunde ar putea fi utilizat în mediul clinic pentru evaluarea pacienților.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel