Sari la conținut

Decizia de ultimă oră a Guvernului privind cărțile de identitate

Sursă foto: arhiva Doctorul Zillei
Noile informații incluse în Cărțile de Identitate

Cărțile de identitate emise și după 31 decembrie 2023, aflate în termen de valabilitate, vor constitui document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, conform unei ordonanțe de urgență pregătite de Guvern.

Legea prevede acum că buletinele simple, emise după aceasta dată, nu mai pot fi folosite pentru astfel de călătorii, fiind înlocuite de cartea electronică de identitate.

Urgența adoptării ordonanței este motivată de faptul că Imprimeria Națională nu a finalizat achizițiile pentru emiterea cărților electronice de identitate, iar legislația actuală prevede că pot fi utilizate ca document de călătorie în UE doar cărțile de identitate emise până la data de 31 decembrie 2023.

Modificări de urgență privind cartea de identitate

„Pentru a nu fi îngrădit dreptul la libera circulație până la punerea în circulație la nivel național a cărții electronice de identitate, este necesară permiterea utilizării cărților de identitate emise și după data de 31 decembrie 2023 ca documente de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca atare”, arată nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, Ordonanța de Urgență modifică articolul 3 al OUG 97/2005, care făcea referire doar la cartea electronică de identitate.

,,(3) Cărțile de identitate, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, în condițiile stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație”, arată proiectul.

Începând cu 1 ianuarie 2024, toți românii vor primi cărți de identitate electronice. Ce conține CIP-ul noilor documente și în ce condiții mai putem folosi vechea carte de identitate?

Carte de identitate clasică vs. carte de identitate cu cip
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cartea electronică de identitate, aflată în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care o recunosc ca document de călătorie.

Cărțile de identitate emise până la data de 31 decembrie 2023, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie.

Cartea electronică de identitate ar fi fost actul de identitate ce urma să fie emis, după această dată, pentru exercitarea dreptului la libera circulație în aceste state. Acest lucru înseamnă că un buletin simplu, care ar fi emis începând de anul viitor, nu ar mai fi putut fi utilizat pentru călătorii în străinătate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel