Sari la conținut

Alimentația în exces poate duce la inflamații cronice. Sfaturile medicilor specialiști

Alimentația în exces poate duce la inflamații cronice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Adoptarea unor alegeri alimentare echilibrate și promovarea activității fizice regulate pot juca un rol crucial

Alimentația în exces poate duce la inflamații cronice. Unul dintre factorii centrali în această ecuație este insulina, un hormon esențial în reglarea nivelului de zahăr din sânge și în introducerea acestuia în celule. Acest hormon are și rolul de a instrui ficatul să stocheze zahăr sub forma de glicogen.

Procesul este unul econom și strategic, organismul uman fiind proiectat pentru a face depozite de glucoză după masă, astfel încât să gestioneze eficient resursele energetice. Ce ne recomandă medicii specialiști?

Alimentația în exces poate duce la inflamații cronice

Atunci când corpul are nevoie de energie, un alt hormon numit glucagon transformă depozitele de glicogen din ficat înapoi în glucoză.

În cazul în care glucoza nu este complet consumată, ficatul stochează excesul sub formă de celule grase, generând astfel fenomenul de ficat gras, asimilat unei agresiuni, similar cu reacția la infecțiile hepatitice virale.

Profesorul universitar dr. Laura Iliescu, specialist în medicină internă la Institutul Fundeni, evidențiază că în orice boală hepatică apar celule stelate.

Aceste celule sunt implicate în diverse patologii, inclusiv cele virale, alcoolice, asociate cu obezitatea sau legate de tipul de alimentație.

Ele exprimă receptori stimulați de hormoni, interleukine și inflamație, subliniind faptul că obezitatea înseamnă inflamație.

Inflamația cronică predispune sângele la coagulare ușoară

Atât ficatul, cât și pancreasul se încarcă cu grăsimi, iar pancreasul, în loc să aibă celule pancreatice funcționale, devine supraîncărcat cu grăsimi, devenind nefuncțional.

,,Și pancresul se încarcă cu grăsimi și ficatul. În loc să aibă celule pancreatice, care secretă, ai nevoie de enzimele alea pentru digestie, el se încarcă cu grăsime”, a spus dr. Lăură Iliescu Medicină internă, Instit. Fundeni.

Inflamația cronică predispune sângele la coagulare ușoară, crescând riscul formării cheagurilor în vase și contribuind la dezvoltarea bolii inflamatorii cunoscute sub numele de ateroscleroză.

Această interconectare complexă dintre alimentație, inflamație și afecțiunile cronice subliniază importanța adoptării unui stil de viață sănătos pentru menținerea sănătății pe termen lung.

Adoptarea unor alegeri alimentare echilibrate și promovarea activității fizice regulate pot juca un rol crucial în prevenirea și gestionarea bolilor cronice asociate acestor procese, conform stirileprotv.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel