Din cuprinsul articolului
De la 1 ianuarie 2024, şi firmele din domeniul farma vor fi afectate şi ele de Legea 296/2023, care prevede un impozit minim de 1% din cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro și al căror impozit pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.
În aceste condiţii, Ministerul Sănătății a calculat impactul măsurii asupra distribuitorilor de produse farmaceutice de pe piața românească și a identificat un risc de retragere a unor medicamente, pentru care costurile ar putea depăși prețul după aplicarea noului impozit.
Din această cauză, ministerul a propus o reglementare care recunoaște impactul taxei pe cifra de afaceri în prețul de distribuție, ceea ce ar crește și prețul final, din farmacie.
Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătății, care modifică şi completează ordinul ministrului sănătăţii nr. 368/2017 (pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman).
Inițiatorii proiectului de ordin au calculat că impactul cel mai important al noii taxe este în cazul medicamentelor cu un preț de producător mai mare de 1.500 de lei.
Firmele de distribuţie angro, cele mai afectate
“Sectorul de distribuție angro de medicamente va fi obligat la plata impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri stabilit la un nivel de 1%. Conform Normelor în uz, pentru medicamentele cu preț de producător mai mare de 300 lei adaosul de distribuție este stabilit la o sumă fixă în cuantum de 30 lei aplicabilă prețului de producător”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.
“Există medicamente, punctual cele cu preț de producător mai mare de 1.500 lei pentru care aplicarea unei impozitări de 1% ar genera un cost mai mare decât valoarea adaosului comercial care le este aplicată“, completează inițiatorii, în documentul menționat.
Potrivit autorilor proiectului de act normativ, sectorul de distribuție angro de medicamente este o infrastructură critică de interes național, care are un rol esențial în ocrotirea sănătății populației.
Din această cauză, “introducerea impozitului minim pe cifra de afaceri, coroborat cu cotele de adaos neactualizate de 14 ani, cu creșterile de costuri înregistrate și nivelul crescut al inflației ar putea conduce la riscuri precum nesustenabilitatea financiară și comercială a sectorului de distribuție angro, având drept rezultat reducerea rulajelor comerciale și chiar lipsa unor medicamente, cu efecte negative pentru pacienții români“, argumentează inițiatorii, în referatul de aprobare.
Unele medicamente riscă să dispară de pe piața românească
Legislația actuală (ordinul ministrului Sănătății nr. nr. 368/2017) limitează nivelul adaosului comercial pentru distribuitorii de medicamente la 14%, pentru medicamentele cu un preț de producător de cel mult 50 de lei, 12% pentru un preț cuprins între 50 și 100 de lei, 10% pentru un preț între 100 și 300 de lei și30 de lei (cotă fixă) pentru un preț de producător mai mare de 300 de lei.
Acest adaos plafonat, în contextul noii taxe pe cifra de afaceri, riscă să ducă la dispariția unor medicamente pe piața românească, potrivit referatului de aprobare.
“Există riscul ca produsele cu o valoare în Canamed de peste 1.500 de lei să nu mai poată fi comercializate pe piața din România, deoarece impozitul ar fi mai mare decât marja operatorilor economici distribuitori angro. Aceste produse acoperă arii terapeutice esențiale: oncologie, atrofie musculară, poliartrită, boli rare etc”, menționează documentul. Potrivit 360medical.ro, inițiatorii măsurii consideră necesară modificarea cotelor de adaos pentru distribuție angro a medicamentelor.
ADAOS COMERCIAL MAJORAT PENTRU MEDICAMENTELE SCUMPE
Concret, proiectul de act normativ prevede creșterea adaosului comercial pentru distribuitorii angro de medicamente de la 30 de lei la 1% +30 de lei, în cazul medicamentelor cu un preț mai mare de 1.500 de lei. (conform tabelului de mai jos).
Măsura va duce la scumpirea medicamentelor cu un preț de peste 1.500 de lei cu până la 1%, în funcție de decizia distribuitorilor angro de medicamente.