Din cuprinsul articolului
Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar tradițiile românilor implică mese bogate, care de cele mai multe ori vin și cu kilograme în plus.
Medicul Anca Hâncu a explicat cum ar trebui să arate meniul de sărbători, astfel încât să ne bucurăm de preparatele delicioase, dar să ne păstrăm și silueta în același timp.
„Ce putem face este să fim mai moderați până la Crăciun. Să încercăm să mâncăm mai puțin. Ar fi util, astfel încât, să ne pregătim de acele mese îmbelșugate.
Cât de îmbelșugate vor fi acele mese depinde de noi. Depinde de pofta noastră de mâncare și mai ales de ceea ce ne propunem.
Crăciunul e o sărbătoare a dragostei, a întâlnirilor în familie, nu a mâncării
Crăciunul e o sărbătoare a dragostei, a întâlnirilor în familie, a reafirmării tuturor acelor principii frumoase legate de familie și de bucurie. Trebuie să înţelegem că nu este o sărbătoare a mâncării.
De pildă, sarmalele reprezintă un aliment complex, aşadar, le putem mâncăm fără pâine, fără mămăligă.
Sarmalele mai pot fi preparate şi la cuptor și atunci sunt mai uscate, mai gustoase și aș recomanda să le lăsăm așa mai degrabă.
Totodată, putem mânca o felie de cozonac chiar dimineața. Mai putem gusta după-amiază două prăjiturele sau o altă felie de cozonac.
Corpul nostru are aceleași nevoi, nu are nevoi mai mari în perioada Crăciunului.
O recomandare ar fi să încercăm ca între mesele de Crăciun să facem plimbări, să mergem pe jos.
Masa de Crăciun: legume
- preparaţi legumele cât mai puţin posibil. Nu le supracoaceţi sau prăjiţi
- alegeţi mai degrabă o salată, decât legume coapte în grăsime
- folosiţi condimente şi ierburi pentru a aroma legumele, nu unt sau sosuri
- preparaţi legumele pe aburi, mai degrabă decât prin fierbere – vor fi mai sănătoase şi mai gustoase
- evitaţi şunca şi salamul în salate
- legumele la grătar sunt delicioase
- cartofii la cuptor pot fi acoperiţi cu sos de iaurt sau brânză slabă în loc de unt
Aliment sănătos care nu îngrașă, specific Crăciunului: piftia
Un aliment sănătos pe care îl putem mânca în această perioadă și care nu ne îngrașă, ba chiar este benefic pentru organism, este piftia.
Piftia de curcan este foarte bună. Este un preparat uşor şi dietetic, plin de colagen. Ne ajută articulaţiile.
De asemenea, seara putem face o friptură de curcan. Totodată, în sarmale putem pune combinația de curcan, pui, carne de porc.
Sfatul meu este să facem produsele mai dietetice, mai ușoare, nu cu foarte multă grăsime, pentru că ne va fi greu să o digerăm”, a explicat medicul Anca Hâncu la Antena 3.