Sari la conținut

Topul meseriilor care te expun la dezvoltarea cancerului. Mii de cazuri de boală depistate anual în UE

Sursă foto: CDC

Cancerul profesional este termenul dat cancerelor cauzate de expunerea la factori cancerigeni în mediul de lucru, în general datorită expunerii pe termen lung. Multe cazuri de cancer se prezintă la câțiva ani după ce a avut loc expunerea, în unele cazuri peste 40 de ani.

Între 2013 și 2021, un total de 33 712 cazuri de cancer profesional au fost recunoscute oficial în UE. Cu toate acestea, cifrele pentru 2020 (3 093) și 2021 (3 258) au fost mai mici decât media pentru perioada 2013-2019 (3 909 cazuri pe an), din cauza posibilului impact al pandemiei de COVID-19 asupra serviciilor publice generale și a sistemelor de sănătate, notează un raport oficial Eurostat publicat în această săptămână.

Potrivit raportului, între 2013 și 2021 au fost diagnosticate 33.712 cazuri de cancer asociat muncii în statele membre ale UE.
Sursă foto: Eurostat / Potrivit raportului, între 2013 și 2021 au fost diagnosticate 33.712 cazuri de cancer asociat muncii în statele membre ale UE.

Datele arată că cele mai comune tipuri de cancer profesional sunt cancerul pulmonar, mezoteliom (un tip de cancer legat de expunerea la azbest, care se dezvoltă în stratul subțire de țesut care acoperă multe dintre organele interne, cunoscut sub numele de mezoteliu) și cancerul vezicii urinare.

Neoplasmele maligne ale bronhiilor și plămânilor au avut cel mai mare număr de cazuri, cu un total de 13.944 de cazuri în acea perioadă.

Cu puțin mai puține cazuri a fost mezoteliomul, cu 13.530 de cazuri, aducând aceste două tipuri de cancer la un total combinat de aproximativ 80% din toate cazurile de cancer profesional nou raportate în această perioadă.

Pe locul al treilea, dar încă substanțiale, au fost cazurile de neoplasm malign al vezicii urinare, cu 2.416 cazuri noi raportate în aceeași perioadă

Statistica privind dezvoltatea cancerului ocupațional
Sursă foto: Eurostat

Topul meserilor care te expun la dezvoltarea cancerului

Agenția Internațională de Cercetare asupra Cancerului (IARC) a identificat mai multe ocupații și industrii în care angajații au un risc crescut de a dezvolta cancer asociat muncii:

  • industria aluminiului (risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar și de vezică urinară),
  • fabricarea auraminei (vezică urinară),
  • gazeificarea cărbunilor (plămâni),
  • distilarea gudronului de cărbune (piele),
  • fabricarea cocsului (plămâni),
  • extragerea de minereu de hematit din subteran (plămân),
  • turnătorii de fontă și oțel (plămâni),
  • fabricarea alcoolului izopropilic (cavitatea nazală și sinusurile paranazale),
  • fabricarea magentei (vezică urinară),
  • vopsitorie (plămân, mezoteliom, vezică urinară)
  • și fabricarea cauciucului (leucemie, limfom, plămâni, stomac, vezică urinară).

De asemenea, persoanele care lucrează în aer liber, precum muncitorii din construcții și agricultură, salvamarii sau grădinarii, își expun pielea unui risc crescut de deteriorare din cauza radiațiilor UV.

Alte expuneri profesionale sunt expunerea la fumul de tutun ambiant și la radon, potrivit datelor IARC.

Studiile realizate până acum sugerează că expunerile la locul de muncă sunt complexe, implicând expuneri la substanțele chimice ca atare, în amestecuri sau combinate cu alte expuneri din mediul profesional sau cu alte substanțe cancerigene precum fumatul sau consumul de alcool.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel