Din cuprinsul articolului
Alimentația este extrem de importantă pentru buna funcționare a organismului, iar pentru sănătatea generală, hrana pentru creier este un aspect important pe care oamenii îl neglijează adesea, fie din ignoranță, fie din lipsă de motivație suficientă.
Creierul este epicentrul funcțiilor noastre cognitive, al emoțiilor și al vitalității și, prin urmare, trebuie să îi acordăm o atenție deosebită și să avem grijă de sănătatea lui.
Creierului implică o dietă echilibrată și bogată în nutrienți
Menținerea sănătății optime a creierului implică o dietă echilibrată și bogată în nutrienți. Se recomandă ca meniul să includă surse de acizi grași omega-3 precum semințele de in, nucile, semințele de chia și peștele gras, fructele și legumele bogate în antioxidanți precum legumele viu colorate, legumele cu frunze de culoare verde închis și fructele de pădure.
De asemenea, este bine să vă concentrați pe consumul de cereale integrale, cum ar fi ovăz, orez brun și quinoa, și pe cele care conțin proteine slabe precum leguminoase, pui, tofu și ouă. Care sunt superalimentele pentru îmbunătățirea sănătății și a funcției creierului, conform nutriționiștilor:
Turmeric – acest condiment are proprietăți antioxidante antiinflamatorii și poate traversa bariera hemato-encefalică, contribuind astfel la prevenirea bolilor neurodegenerative.
Afine – sunt extrem de bogate in antioxidanti, reduc nivelul de stres, maresc memoria si concentrarea si imbunatatesc functiile cognitive.
Nuci și semințe – consumul regulat susține sănătatea generală a creierului și protejează împotriva declinului cognitiv legat de vârstă. Nucile sunt cu siguranță nucile pe care le asociem cel mai mult cu creierul. Sunt bogate în acizi grași omega-3 și antioxidanți care îmbunătățesc funcția creierului.
Broccoli – această legumă este bogată în antioxidanți și vitamina K , care susține funcționarea sănătoasă a creierului. Spanacul – spanacul are si un efect benefic asupra functiilor creierului.Este bogat in acid folic, care este important pentru dezvoltarea normala a sistemului nervos si poate ajuta la prevenirea nivelului scazut de homocisteina, care este asociat cu riscul de a dezvolta diverse boli neurologice.
Pește gras – consumul de pește gras susține structura și funcția creierului și îmbunătățește abilitățile cognitive.
Ciocolata neagra – este bogata in flavonoide care imbunatatesc alimentarea cu sange a creierului si au un efect pozitiv asupra memoriei. Leguminoase – sunt carbohidrați bogati în fibre, cu un indice glicemic scăzut, care oferă o energie foarte bună pentru creier, potrivit Actualno.