Sari la conținut

O nouă tulpină de coronavirus, în atenţia OMS. Cazuri semnalate în SUA, în unele țări europene, în Singapore, China și India

covid
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cel mai lung caz de infecție cu COVID înregistrat vreodată

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat tulpina coronavirusului JN.1 drept o „variantă de interes”.

Unele rapoarte descriu varianta ca având un grad mare de transmisibilitate, aceasta reușind totodată să se sustragă mai bine sistemului imunitar. Tulpina JN.1 a coronavirusului a depășit pragul de 50% din cazuri în unele țări europene, stârnind îngrijorări cu privire la un potențial val de infecții în preajma noului an, similar cu primul val omicron de acum doi ani.

JN1 a fost clasificată anterior ca o variantă de interes, ca parte a liniei sale parentale BA.2.86 (denumită în Statele Unite și varianta Pirola, care se trage la rândul său din sub-varianta Omicron), și a fost detectată pentru prima dată în Luxembourg.

Cazuri semnalate în SUA, în unele țări europene, în Singapore, China și India

În Statele Unite a apărut în luna septembrie, potrivit Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), și reprezintă între 15 și 29% din variantele Covid-19 aflate în circulație. Până acum au fost depistate cazuri în SUA, în unele țări europene, în Singapore, China și India.

Potrivit OMS, Pirola și variantele sale au reprezentat 17% din secvențele Sars-CoV-2 încărcate în baza de date globală Global Initiative on Sharing All Influenza Data (GISAID). Până la începutul lunii decembrie, mai mult de jumătate din aceste secvențe erau cele ale JN.1.

„Pe baza dovezilor disponibile, riscul suplimentar pentru sănătatea publică la nivel mondial reprezentat de JN.1 este evaluat în prezent ca fiind scăzut”, a declarat OMS.

noua varianta covid
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Agenția Națiunilor Unite a declarat că vaccinurile actuale continuă să protejeze împotriva bolilor grave și a deceselor cauzate de JN.1 și de alte variante circulante ale virusului Covid-19.

CDC au declarat la începutul acestei luni că subvarianta JN.1 reprezintă aproximativ 15% până la 29% din cazurile din Statele Unite la data de 8 decembrie, conform celor mai recente proiecții ale agenției.

Acesta a adăugat că în prezent nu există dovezi că JN.1 prezintă un risc sporit pentru sănătatea publică în raport cu alte variante care circulă în prezent și că vaccinurile actualizate ar putea să-i protejeze pe americani împotriva acestei variante.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel