Din cuprinsul articolului
Sărbătoarea de Ignat este cunoscută sub numele de Ziua Sfântului Ignatie Teoforul și este sărbătorită în calendarul Creștin Ortodox pe data de 20 decembrie.
Pe 20 decembrie, în ziua de Sfântul Ignat se taie porcul pe care-l mâncăm de Crăciun. E drept, nu la oraş, ci acolo unde se mai respectă tradiţia, adică la sat. Şi tot acolo, multe obiceiuri, transmise din generaţie în generaţie, sunt respectate cu sfinţenie pe 20 decembrie, numită şi ziua de Ignat.
Se spune că în noaptea de Ignat, porcii visează dacă vor fi sau nu tăiaţi. Dacă visează un cuţit, e un semn că vor fi sacrificaţi. Carnea porcului este destinată în principal preparării produselor ce urmează a se consuma pe tot parcursul perioadei dintre Crăciun şi Bobotează.
Tradiții de Ignat
În ziua de Ignat, se practică în mod tradițional sacrificarea și sacrificiul animalelor.
Acest obicei se leagă de pomenirea vieții de jertfă a Sfântului Ignatie și reprezintă o formă de caritate și ajutor pentru cei sărmani.
Obiceiul tăierii porcului din ziua de Ignat își află rădăcinile în tradițiile antichității romane, scrie folclor-romanesc.ro.
Lumea romană practica acest sacrificiu la Saturnalii, între 17 și 30 decembrie, consacrându-l lui Saturn, la origine zeu al semănăturilor.
Porcul însuși era socotit ca întruchipare a acestei divinități, a cărei moarte și reînviere se consumă la cumpăna dintre ani.
Conform obiceiului, sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui. Tăierea trebuie să aibă loc pe lumină, întrucât numai lumina poate ţine la distanţă, prin puterea ei arzătoare, spiritele malefice.
Locul ales pentru tăierea porcului este supus unui ritual de purificare, fiind tămâiat şi stropit cu apă sfinţită, pentru a îndepărta duhurile necurate. Femeia, de obicei, se ocupă de tranşarea cărnii, dar numai după ce bărbatul face semnul crucii cu cuţitul asupra porcului sacrificat, zicând: „Tatăl nostru. Să-l mâncaţi sănătoşi”.
Superstiții de Ignat
- nu este bine ca printre cei care asistă la tăierea porcului să fie persoane miloase, căci atunci porcul va muri greu și carnea lui nu va mai fi la fel de bună.
- după tăiere se bea țuică fiartă și vin, altfel porcul nu va fi bun, iar măcelarul nu va lucra cu drag.
de Ignat se obișnuiește ca, după ce este gata de pârlit, pe porc să se suie copii. - se ia bășica porcului și se pun grăunțe în ea, după care se pune la uscat. Se zice că după câtă gălăgie face bășica, atâta veselie și bucurie va fi în casă.
- în ziua de Ignat nu se lucrează altceva. Dacă cineva lucrează în ziua de Ignat, se spune că va cădea bolnav și va avea convulsii, la fel ca porcul când este tăiat.
- în unele zone, în casă este adusă mai întâi căpățâna porcului cu râtul înainte, ca să meargă bine treaba în gospodărie.