Din cuprinsul articolului
Unul dintre cele mai importante și vitale procese din organism este circulația, care este responsabilă pentru transportul sângelui către fiecare organ prin canale precum arterele și venele care leagă inima de restul sistemului circulator.
După cum explică Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui (NHLBI), venele transportă sângele către inimă, în timp ce arterele transportă sângele departe de inimă. Direcția fluxului de sânge este controlată de supape.
„Valvele se deschid și se închid în funcție de acțiunea de pompare a camerelor inimii. Deschiderea și închiderea implică o serie de clapete numite cuspide sau foițe. Cuspidele se deschid pentru a permite scurgerea sângelui dintr-o cameră și se închid pentru a permite umplerea camerei cu sânge”, a precizat sursa citată.
Un „cheag de sânge este o masă care se formează atunci când trombocitele, proteinele și celulele sanguine se lipesc împreună”, potrivit Medline Plus, site-ul web al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA.
„Când ești rănit, corpul tău formează un cheag de sânge pentru a opri sângerarea. Odată ce sângerarea se oprește și are loc vindecarea, corpul dumneavoastră, de obicei, descompune și elimină cheagul de sânge. Dar, uneori, cheagurile de sânge se formează acolo unde nu ar trebui, corpul dumneavoastră produce prea mulți cheaguri sau cheaguri anormale, sau nu se descompun așa cum ar trebui. Aceste cheaguri de sânge pot fi periculoase și pot cauza alte probleme de sănătate”, a adăugat sursa citată.
Formarea cheagurilor se poate forma sau se poate deplasa către vasele de sânge de la nivelul extremităților, plămânilor, creierului, inimii și rinichilor și poate duce la numeroase probleme de sănătate, inclusiv tromboza venoasă profundă, embolia pulmonară, tromboza sinusurilor venoase cerebrale, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral ischemic, boala renală, printre altele.
Struguri pentru fluxul sanguin și prevenirea formării cheagurilor
Există multe alimente care conțin beneficii și proprietăți multiple, cum este cazul fructelor sau al legumelor, deoarece acestea oferă un rezultat important din anumite elemente nutritive sau aspecte medicinale capabile să prevină afectarea sănătății.
În fața hipertensiunii arteriale, un aliment capabil să prevină acest tip de daune este strugurele, un fruct foarte recunoscut pentru gustul său deosebit și pentru modul în care poate fi consumat pe parcursul zilei.
„Flavonoidele sale, și în special resveratrolul, au caracteristici vasodilatatoare, crescând fluxul sanguin și reducând riscul formării de cheaguri de sânge„, se arată pe blogul Farmazara.