Din cuprinsul articolului
Potrivit DNA, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către CE a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii în numele statelor membre.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre, menţionează DNA.
Anchetatorii susţin că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
În acest context, medicul Tudor Ciuhodaru consideră că achiziția vaccinurilor covd este „cel mai mare jaf din istoria medicală”
„Eu am mai întrebat Comisia Europeană pentru a afla cine și cum a realizat achiziția vaccinurilor. România a avut un reprezentant în acest comitet, dar nu este de găsit acum, poate doar la Ministerul Sănătății.
Mi se pare normal, dacă tot vorbim de transparență și despre achiziții, această persoană să fie nominalizată. Ar trebui să ni se spună și nouă cine este, cum a negociat și cum a realizat această achiziție.
Nu trebuia să luam o cantitate de zece ori mai mare. Puteam să luăm o cantitate corectă la un preț rezonabil.
Vorbim despre cel mai mare jaf din istoria medicală. Îmi este greu să cred că orice ministrul al Sănătății, oricare ar fi fost el să nu știe despre aceste achiziții”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru în cadrul unei intervenții la Antena 3.
Dosarul vaccinurilor anti-covid în România
Reamintim faptul că fostul premier Florin Cîţu şi foștii miniștri ai Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, sunt anchetați de DNA într-un dosar privind achiziția de vaccinuri din pandemie în valoare de un miliard de euro.
Pe de o parte, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii, a fost pus sub urmărire penală de DNA pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și pentru complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.
În ceea ce o privește pe Ioana Mihăilă, procurorii spun că aceasta fără niciun document care să ateste necesitatea achiziției și cu încălcarea dispozițiilor legale ar fi inițiat un memorandum, aprobat pe 13 mai 2021 de premierul de la acea vremea, Florin Cîțu, care a avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției de 34.099.623 doze de vaccin Pfizer.
Andrei Baciu, preşedintele demisionar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19.
Andrei Baciu a fost chemat și el la DNA, pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de suspect în dosarul în care au fost deja puşi sub acuzare fostul premier Florin Cîţu şi foştii miniştrii al Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă.