Din cuprinsul articolului
Leucemia poate să afecteze sistemul osos. În cazul leucemiei, globulele albe anormale (WBC) cresc și se divid necontrolat, înlocuind celulele albe. Acest lucru poate afecta multe părți ale corpului, cum ar fi sângele, oasele și sistemul imunitar.
Leucemia este un tip de cancer care face ca măduva osoasă să producă celule sanguine anormale. Boala poate afecta orice tip de celule sanguine, dar cel mai frecvent afectează globulele albe normalecare ajută la protecția împotriva infecțiilor și a bolilor.
Leucemia poate să afecteze sistemul osos.
Leucemia duce la producerea rapidă și semnificativă de celule sanguine anormale, de obicei globulele albe normale.
Un exces de celule sanguine anormale face ca măduva osoasă să producă mai greu alte tipuri esențiale de celule sanguine, cum ar fi globulele roșii și trombocitele.
Această lipsă de globule roșii sau de trombocite poate duce la dureri de corp și simptome de anemie, sau la vânătăi și sângerări severe.
Cum afectează leucemia oasele?
O persoană poate avea dureri de oase pe măsură ce măduva osoasă devine supraaglomerată din cauza leucemiei.
Oamenii simt cel mai adesea această durere în oasele picioarelor și brațelor, sau în coaste și stern.
Rareori, leucemia poate slăbi oasele până în punctul în care poate provoca fracturi osoase. Acest lucru este mai frecvent în cazul oaselor care suportă greutate, cum ar fi:
-pelvisul
-coloana vertebrală
-osul femural
Cum afectează leucemia sistemul imunitar?
Globulele albe joacă un rol esențial în funcționarea sistemului imunitar. Ei sunt responsabili de combaterea infecțiilor și a bolilor din organism.
Leucemia afectează de obicei globulele albe, determinând măduva osoasă să producă globule albe anormale care nu pot lupta împotriva infecțiilor așa cum ar trebui.
Acest lucru afectează sistemul imunitar, punând organismul la un risc crescut de a dezvolta infecții și boli grave.
Cum afectează leucemia inima și mușchii?
În cazul leucemiei, este posibil ca celulele canceroase să se infiltreze în vasele de sânge, provocând probleme precum boala cardiacă ischemică, care se mai numește și boală coronariană (CAD).
Aceasta este situația în care inima nu primește un aport adecvat de sânge și oxigen.
Anumite medicamente utilizate pentru tratarea leucemiei pot crește riscul de insuficiență cardiacă.
Medicamentele numite antracicline sunt terapia standard pentru tipurile acute de leucemie. Aceste tipuri progresează rapid, astfel încât necesită un tratament mai agresiv.
Administrarea de doze mari de antracicline pe o perioadă scurtă de timp crește toxicitatea acestora.
Din nefericire, este adesea unul dintre primii factori care contribuie la calitatea slabă a vieții la copiii cu leucemie.
Cum afectează leucemia sistemul digestiv?
Unele forme de leucemie pot afecta sistemul digestiv, deși acest lucru este rar. De exemplu, leucemia limfocitară cronică afectează sistemul digestiv în aproximativ 5,7-13% din cazuri.
Medicii se referă la acest lucru sub numele de sindromul Richter.
Leziunile sau leziunile leucemice se pot forma în stomac, ileon și colonul proximal.
Aceste afecțiuni pot deveni extrem de grave sau pot pune viața în pericol din cauza infecției, sângerării sau inflamației țesuturilor intestinale, conform medicalnewstoday.com.