Sari la conținut

6 factori care pot provoca hipertensiune arterială în perioada sărbătorilor și cum să le facem față

6 factori care pot provoca hipertensiune arterială în perioada sărbătorilor
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
6 factori care pot provoca hipertensiune arterială în perioada sărbătorilor

Sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou sunt unele dintre cele mai plăcute perioade ale anului, dar asta nu înseamnă că nu vin și cu mult stres. Pregătirile, gătitul, decorarea și întâlnirea cu rudele pot fi atât plăcute, cât și extrem de obositoare. Stresul este una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor de sănătate și, în special, ale sistemului circulator.

În condiții de stres, organismul eliberează o cantitate mare de hormoni care fac inima să bată mai repede. Apoi, vasele de sânge se îngustează, în consecință tensiunea arterială crește. În situații de stres este indicat să ne monitorizăm sănătatea inimii, iar cu această ocazie vă reamintim că tensiometrele SENDO sunt de cea mai bună calitate și foarte ușor de utilizat.

Care sunt cei 6 factori care pot provoca hipertensiune arterială în perioada sărbătorilor și cum să le facem față?

1. Ornamentele de Crăciun 

Este decembrie și a venit vremea ornamentelor de Crăciun. Este timpul să scoatem ghirlandele, globurile și luminiţele, dar asta poate fi o provocare. Dintr-o dată, casa este plină de zeci de metri de ghirlande veșnic verzi, ciorapi roșii, păpuși spărgător de nuci, reni din lemn, oameni de zăpadă din pluș și lumânări cu miros de scorțișoară. Toate acestea înainte de decorarea propriu-zisă a bradului de Crăciun, care va fi acoperit şi el, din creangă în creangă, cu ornamente și lumini multicolore intermitente. Deja vă gândiţi la cum veţi pune deoparte toate aceste ornamente după sărbători? 

Neliniștile legate de decorarea casei pentru sărbători sunt nenumărate, dar nu trebuie să lăsați stresul să vă afecteze sănătatea. Dacă vă este greu să gestionaţi totul deodată, iar decorarea durează mai mult decât v-aţi planificat, implicați întreaga familie în proces. Dacă atribuiți fiecărui membru al familiei o anumită sarcină și o faceți să fie distractivă, vă puteți distra de minune și puteți crea o nouă tradiție în loc să vă simțiți stresați. O altă opțiune este să faceţi decorarea pe parcursul a două sau trei zile, alocând numai câteva ore pe zi, pentru a face din asta ceva ușor și plăcut înainte de sărbători, mai degrabă decât o sarcină împovărătoare.

2. Salariul întârzie

Vă grăbiți să mergeți la magazin pentru cadouri și alimente. Vă uitați în contul bancar, dar salariul nu a intrat încă. Așteptați cu nerăbdare acea primă de Crăciun atât de prețuită, dar nu aţi primit-o încă. O astfel de întârziere din partea angajatorului dumneavoastră duce, fără îndoială, la îngrijorare și tensiune. Cum vă veți descurca cu fondurile disponibile și oare veți reuși să cumpărați cadouri pentru toată lumea?

Nu trebuie să lăsați stresul să vă consume și să vă afecteze sănătatea în această perioadă. Pregătiți-vă cu atenție bugetul pentru cumpărăturile de sărbători și evitați să faceți excese. Este o idee bună să începeți să planificați încă din luna precedentă pentru a evita tensiunile financiare personale din preajma sărbătorilor. În cazul unui salariu întârziat, amânați cumpărăturile pentru câteva zile și nu uitați că stresul are un impact serios asupra sănătății dumneavoastră. De fapt, în timpul sărbătorilor, cel mai important lucru nu este atât de mult să consumăm, ci să petrecem timp cu cei dragi.

3. Adunările de familie

 Sosirea rudelor și listele nesfârșite de lucruri de făcut sunt o altă cauză a anxietăților dinaintea sărbătorilor. Doriți să creați o atmosferă festivă și să vă lăsați oaspeții cu o impresie bună, dar acest lucru poate fi o provocare serioasă chiar și pentru cele mai experimentate gazde. Toată lumea are o rudă anume care este mereu nemulțumită și are zeci de observații. Toată lumea a fost martoră la certuri de familie chiar în preajma sărbătorilor. Cumpărăturile, organizarea și pregătirea pentru mesele în familie de sărbători pot fi pline de tensiune, iar sănătatea noastră fizică devine adesea ultima prioritate.

Apropo de stresul din timpul sărbătorilor, o schimbare a atitudinii interioare poate face toată diferența. Pentru a reduce anxietățile în timpul Crăciunului și al Anului Nou, este bine să fiți atenți la propriul ritm. Nu ezitați să cereți ajutorul celor dragi pentru a vă pregăti pentru sărbători. Stabiliți limite și începeți din timp sarcinile pe care trebuie să le îndepliniți pentru sărbători și fiți cu ochii pe comportamentul corpului dumneavoastră.

Deoarece este bine „să fii mai bun de Crăciun”, este momentul să avem răbdare cu cei dragi și să luăm lucrurile mai degrabă în glumă, indiferent cât de enervantă sau iritantă ar părea o situație.

Vă recomandăm să vă măsurați regulat tensiunea arterială și să țineți cont de faptul că valorile ridicate sunt un semn de alertă. Mulți oameni uită să îşi ia medicamentele pentru inimă sau pentru tensiunea arterială în agitația sărbătorilor, pentru că se concentrează pe pregătiri și pe atenția asupra familiei și a prietenilor. Este important să continuați să aveți grijă de sănătatea și de liniștea dumneavoastră, indiferent de perioada anului. De aceea, este important să aveți acasă un tensiometru care să fie precis și ușor de utilizat.

Un astfel de tensiometru este SENDO Advance 3. SENDO Advance 3 este validat clinic de Societatea Europeană de Hipertensiune şi are caracteristica unică de analizare a aritmiilor, datorită funcţiei speciale HIRA care detectează și clasifică ritmurile cardiace anormale. HIRA („Heartbeat Irregularity Rate Analysis”) înseamnă analiza abaterilor ritmului cardiac, adică a aritmiilor. Tehnologia din spatele acestei funcții detectează și analizează prezența unui puls aritmic, îl stochează în memoria tensiometrului, iar după ce au fost înregistrate 7 astfel de pulsuri cardiace aritmice, funcția HIRA determină nivelul riscului de aritmie, pe o scară de patru niveluri. SENDO Advance 3 vă va avertiza chiar și în cazul în care trebuie să solicitați asistență medicală.

4. Mâncatul în exces

După ce ați adunat familia în jurul mesei, este timpul pentru mesele delicioase gătite în casă. Meniul de Crăciun este variat și există tentații irezistibile care fac ca mâncatul în exces să fie aproape inevitabil. Mesele copioase sunt deosebit de solicitante pentru inimă. Pe lângă faptul că ele contribuie la creșterea nivelului de colesterol, mesele neobișnuit de grele și grase pot crește riscul de hipertensiune arterială.

Fie că preferaţi sarmalele sau checul de Crăciun, este în regulă să vă răsfăţați din când în când – secretul este să fie totul făcut cu moderație. Cu toate acestea, moderația poate fi dificil de stabilit, deoarece porțiile sunt deosebit de mari în timpul sărbătorilor și știm că atunci mâncarea este cea mai gustoasă și mai atent pregătită. Atunci când mâncați în exces, corpul dumneavoastră lucrează peste program pentru a vă susține sistemul digestiv. Acest lucru pune presiune asupra vaselor de sânge și duce la hipertensiune arterială.

O creștere suplimentară a tensiunii arteriale este observată în special la consumul de alimente sărate, cum ar fi murăturile și varza murată. Acestea nu lipsesc cu siguranță de la masa de sărbători. Medicii ne sfătuiesc să se limiteze la minimum consumul de astfel de alimente și să se respecte doza de sare recomandată de 2,300 de miligrame pe zi. Încercați să vă faceți timp pentru activități sportive între sărbători sau plimbări ușoare, scurte, de până la 30 de minute pe zi, în parc sau doar prin cartier. Acest lucru vă va menține tonusul cardiac și va evita creșterea în greutate.

5. Consumul excesiv de alcool

O altă cauză a creșterii tensiunii arteriale în perioada sărbătorilor este, fără îndoială, consumul excesiv de alcool. Bem și mâncăm mult mai mult în detrimentul activității fizice pe timpul sărbătorilor. Întâlnirile cu colegii și familia sunt adesea însoțite de o cantitate mai mare decât de obicei de băuturi alcoolice, iar consumul crescut de alcool stresează toate organele din corp.

Pentru a evita efectele negative asupra inimii și a întregului organism, este important să consumați cu moderație și să fiți atenți, chiar dacă suntem în perioada sărbătorilor. Nu trebuie să săriți peste hidratare. Dacă beți alcool în timpul sărbătorilor, asigurați-vă că beți un pahar plin de apă între fiecare băutură. Deshidratarea crește nivelul de sodiu din organism, care la rândul său duce la hipertensiune arterială. Vă recomandăm să consumați cel puțin 2 litri de apă pe zi, mai ales a doua zi după o seară lungă de sărbătoare.

6. Campionatul de fotbal 

În luna în care se desfășoară Cupa Mondială a Cluburilor FIFA, este imperios necesar să observăm entuziasmul și stresul care o înconjoară. Emoțiile puternice, pozitive sau negative, afectează cu siguranță tensiunea arterială. În timp ce vizionarea sportului cu prietenii a devenit un fel de tradiție pentru mulți, nu ar trebui să subestimați efectele acestor evenimente asupra sănătății. În afară de o bună ocazie de a împărtăși un interes comun cu cei din jur, Cupa Mondială poate fi un alt motiv de tensiune în această perioadă a anului. Indiferent dacă echipa dumneavoastră favorită marchează un gol sau este eliminată, cel mai bun sfat este să nu puneţi prea mulți nervi în pasiunile sportive. Încercați să limitați obiceiurile proaste legate de statul în fața televizorului, consumul de alcool și junk food.

Sărbătorile de Crăciun și Anul Nou ascund multe cauze de stres și hipertensiune arterială. Nu trebuie să subestimați situațiile stresante din timpul vacanței și, în agitație, să ratați lucrurile importante – relaxarea și petrecerea unui timp plăcut alături de cei dragi. Nu lăsați stresul să vă acapareze viața de zi cu zi și acordați-vă timpul de care aveți nevoie pentru sănătatea dumneavoastră. Respiraţi, aveţi răbdare și compasiune pentru dumneavoastră și amintiţi-vă că, la fel ca anul trecut, totul va fi bine şi anul acesta.

Oferiți-vă un Crăciun liniștit și un An Nou sănătos cu SENDO Advance 3 – tensiometrul care garantează o precizie clinică la domiciliu. Uşor de folosit, prin simpla apăsare a unui buton şi dezvoltat cu tehnologia HIRA care detectează bătăile aritmice ale inimii.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel