Sari la conținut

Neurolog: Această vitamină reduce riscul de demență cu 40%

dementa
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale dementei

O vitamină populară poate reduce cazurile de demență cu 40%, potrivit unui nou studiu. Neurologul rus Dr. Vitalina Kozlova ne împărtășește rezultatele.

Vitamina D pentru a reduce riscul de demență Medicul îndeamnă toți adulții să ia zilnic un supliment de vitamina D, deoarece noile cercetări arată că aceasta poate reduce semnificativ riscul de apariție a bolii menționate.

Suplimentul este cel mai bine cunoscut pentru că este important de luat în lunile de toamnă și iarnă pentru a menține oasele și mușchii sănătoși.

„Cercetările arată că persoanele cu niveluri de vitamina D sub 50 nmol/L au șanse de aproape trei ori mai mari de a dezvolta boala Alzheimer. Peste 60% din populația Regatului Unit se află sub aceste niveluri.

Un alt studiu publicat la începutul acestui an, care a inclus mai mult de 12.000 de participanți în vârstă de 70 de ani și peste, fără demență, a constatat că suplimentele pot fi eficiente în reducerea riscului de boală”, spune dr. Kozlova.

„Mai mult de o treime (37%) dintre participanți au luat suplimente de vitamina D și au prezentat o reducere cu 40% a cazurilor de demență. Toate dovezile privind bolile cardiometabolice, cancerul, diabetul, bolile infecțioase arată că aveți nevoie de această vitamină”, a comentat neurologul.

Neurolog: Această vitamină reduce riscul de demență cu 40%

Este recomandabil să vă consultați medicul înainte de a face schimbări drastice în dieta dumneavoastră. De la sfârșitul lui martie/începutul lui aprilie până la sfârșitul lui septembrie, majoritatea oamenilor își pot obține doza zilnică de această vitamină din lumina soarelui.

Medicul recomandă ca adulții și copiii cu vârsta de peste patru ani să ia zilnic, timp de un an, un supliment care să conțină 10 micrograme de vitamina D, în cazul în care nu sunt des în aer liber sau nu poartă de obicei haine care să le acopere cea mai mare parte a pielii în aer liber.

„Vit. D este vitală pentru sănătatea oaselor. Ea îmbunătățește absorbția calciului în intestinul subțire și stimulează diferențierea osteoclastelor (un tip de celule osoase care descompune țesutul osos) și reabsorbția calciului în os. În plus, vit. D promovează mineralizarea matricei de colagen din os”, explică Dr. Kozlova.

De asemenea, vitamina comentată reduce riscul de boli cardiovasculare. În ceea ce privește tensiunea arterială, vitamina D reglează valorile acesteia prin influența asupra celulelor endoteliale și a celulelor musculare netede.

„S-a demonstrat că vitamina D crește producția hormonului serotonină, care este responsabil pentru reglarea stării de spirit și pentru prevenirea nivelurilor ridicate de anxietate și depresie”, spune medicul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel