Din cuprinsul articolului
Peste 35 de milioane de pacienți din întreaga lume suferă de demență. Cea mai frecventă formă a acestei boli este boala Alzheimer, care este dificil de tratat.
De aceea, medicii și oamenii de știință acordă o importanță deosebită măsurilor preventive, și nu numai de natură medicală. Specialiștii de la Centrul Medical al Universității din Cincinnati au reușit să identifice experimental efectele benefice ale consumului regulat de căpșuni asupra abilităților cognitive ale unei persoane.
Căpșuni pentru a preveni demența și a purifica vasele de plăcile de colesterol
Deteriorarea memoriei, a capacității de a învăța și de a procesa informații externe apare din cauza dezvoltării bolii comentate. Treizeci de voluntari de ambele sexe, cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani, cu simptome primare de deteriorare cognitivă, au fost invitați să participe la experiment.
Cercetătorii au evaluat starea de sănătate a participanților și au prelevat probe de sânge pentru analize, după care voluntarii au fost împărțiți în două grupuri. În primul grup, participanții au consumat pulbere de căpșuni uscate în timpul micului dejun. Membrii celui de-al doilea grup de control au primit un placebo cu un gust și un miros similare.
După trei luni, toți participanții la studiu au fost invitați să se supună unui test cognitiv. Voluntarii din primul grup, care au consumat pulbere de căpșuni dimineața, au avut performanțe semnificativ mai bune la aceste sarcini decât omologii lor din grupul de control, care au primit un placebo.
Oamenii de știință au observat, de asemenea, o îmbunătățire a sănătății mentale a participanților din grupul experimental și o reducere a semnelor de depresie.
În plus, consumul regulat de căpșuni a contribuit la îmbunătățirea sistemului lor vascular, normalizând nivelul colesterolului din sânge și curățând fluxul sanguin de depozitele de grăsime – plăcile de colesterol.
Oamenii de știință descriu evoluția experimentului într-un articol publicat în revista Nutrients. Căpșunile afectează corpul uman și în alte câteva moduri.
Ele cresc imunitatea și ajută la recuperarea mai rapidă după o boală. Accelerează metabolismul și curăță organismul de deșeuri și toxine. Au un efect diuretic, ameliorează constipația și afectează pozitiv buna funcționare a întregului tract gastrointestinal.
Ameliorează anemia, sunt utile în hipertensiune, deoarece ajută la reducerea tensiunii arteriale. Influențează acuitatea vizuală. Participă la eliminarea bilei stagnante din organism. Ca antioxidant, influențează procesul de îmbătrânire, încetinindu-l. Acționează ca un afrodisiac puternic, conchide sursa.