Din cuprinsul articolului
Ce sunt paraziții oculari: semne și simptome. Într-un incident bizar, medicii din China au scos peste 60 de viermi vii din ochii unei femei, după ce aceasta s-a plâns de mâncărime constantă.
Potrivit Mirror, femeia a spus că se freca constant la ochi și a văzut căzând un vierme parazit. Mai târziu a mers la un medic care a descoperit paraziții, cu 40 de viermi vii în ochiul drept și 20 în ochiul drept.
Medicii au scos 60 de viermi vii din ochii unei femei
Medicii au spus că viermii trăiau în spațiul dintre globii oculari și pleoape. Este vorba despre un tip de viermi rotunzi – Filarioidea, care trece în mod normal prin mușcături de muște, dar femeia este de părere că i-a prins din larvele de la pisici sau câini infectați.
Ea a spus că s-ar putea să-i fi intrat în ochi după ce a mângâiat animalele, a luat larvele pe mâini și apoi s-a scărpinat la ochi.
Se știe că unele tipuri de viermi rotunzi care trăiesc în ochi provoacă orbire, dar se găsesc mai des în Africa decât în China. Infestarea acestor viermi paraziți provoacă afecțiuni precum gnatostomiaza, loaza, oncocercoza, toxocaroza și cisticercoza oculară.
Paraziții oculari: semne și simptome
Potrivit experților, infecțiile oculare parazitare nu provoacă întotdeauna simptome, ceea ce le face greu de recunoscut. Cu toate acestea, atunci când apar simptomele, acestea includ:
- Durere în ochi
- Roșeață și inflamație
- Lăcrimare excesivă
- Vedere încețoșată
- Pete mici sau plutitoare
- Sensibilitate la lumină
- Cruste în jurul pleoapelor
- Mâncărime excesivă
- Cicatrici retiniene
- Pierderea permanentă a vederii și orbire
Modalități de prevenire a paraziților oculari
Chiar dacă experții cred că este extrem de greu să eviți paraziții, există multe lucruri pe care le poți face pentru a reduce dezvoltarea unei infecții parazitare în ochi. Câteva lucruri pe care le puteți practica ca prevenție sunt:
- Practicați o bună igienă: Asigurați-vă că practicați o igienă bună și vă spălați bine mâinile cu săpun, mai ales înainte de a mânca și de a lucra în aer liber.
- Gătiți alimentele în mod corespunzător: Evitați să mâncați alimente crude și negătite sau puțin gătite, mai ales dacă sunt ținute deschise. Asigurați-vă că toate alimentele sunt gătite la temperatura internă adecvată. Dacă manipulați alimente crude, purtați mănuși și spălați-vă pe mâini după aceea.
- Preveniți mușcăturile de insecte: Înțepăturile de insecte pot avea reacții adverse asupra corpului și, prin urmare, este important să preveniți mușcăturile. Aplicați soluții de protecție antiinsecte-repelente pe pielea expusă sau purtați îmbrăcăminte de protecție.
- Îngrijiți corespunzător lentilele de contact: Dacă purtați lentile de contact, nu le curățați și nu le depozitați cu apă de la robinet. Utilizați numai produse sterile aprobate pentru curățarea contactelor. Când vă depozitați contactele, înlocuiți soluția de contact în carcasă de fiecare dată. Asigurați-vă că vă spălați pe mâini înainte de a manipula sau aplica lentilele de contact. De asemenea, ar trebui să încercați să evitați purtarea lentilelor de contact în timpul somnului, mai ales după înot.