Sari la conținut

Motivul pentru care România se confruntă, din nou, cu epidemie de rujeolă. Medic inecționist de renume: era de așteptat

Epidemie de rujeolă
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Epidemie de rujeolă

Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că România este în plină epidemie de rujeolă, fiind peste 2000 de cazuri de îmbolnăviri la nivel național. În acest context, medicul infecționiste Adrian Marinescu, susține că nu este o situație întâmplătoare, deoare rata de vaccinare a scăzut enorm.

„Avem o protecție redusă la nivelul populației în ceea ce privește vaccinarea. Sigur că aici intră și cei care au trecut prin boală, în momentul în care nu mai ai protecție, poți să faci rujeolă. Și, de altfel, ar trebui să știm că rujeola este între bolile copilăriei care poate duce, în unele cazuri, destul de ușor la situații complicate din punct de epidemiologic. Adică epidemie. Așa că nu e de mirare.

Nu e niciun capăt de țară și nu e nicio situație care nu era cumva de așteptat.

Noi de săptămâni bune vedem o creștere clară pentru numărul de cazuri de rujeolă și ne puneam întrebarea și problema dacă nu vom avea totuși epidemie”, spune pentru Europa Liberă Adrian Marinescu, epidemiolog la Institutul Matei Balș din Capitală.

Vaccin la copii
Campanie de vaccinare

Adrian Marinescu: problema cu vaccinarea e o problemă principială

Epidemia de rujeolă a fost influențată de pandemia de COVID, atunci când mulți dintre copii nu au fost vaccinați, afirmă Marinescu:

„Categoric (…) și asta e de luat în calcul. Numai că, din păcate, problema cu vaccinarea e o problemă principială.

Noi și înainte de pandemie aveam probleme serioase când vorbeam de vaccinare, în general.

Pandemia n-a făcut altceva decât să accentueze o situație care exista. Evident că dacă am vorbit de pandemie, am vaccinat și mai puțin. Dar totuși, după 2022, nu mai era niciun motiv să nu vaccinăm copiii împotriva rujeolei”.

Nu e prima oară când România se confruntă cu o epidemie de rujeolă. În 2016, Ministerul Sănătății a declarat epidemie după confirmarea a 675 de cazuri în 23 de județe. Pe tot parcursul anului 2016, au fost peste 16.000 de cazuri, iar 60 de copii au murit. 95% dintre persoanele infectate nu erau vaccinate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel