Din cuprinsul articolului
De câte ori este bine să mesteci alimentele. Mâncatul necesită o anumită disciplină, în special când este vorba de menținerea sau pierderea greutății.
Mulți oameni ajung să mănânce în exces, nu pentru că le este foarte foame, ci pentru că nu pot procesa pur și simplu faptul că stomacul lor este deja plin.
De aceea, specialiștii insistă să vă concentrați pe mâncare, să controlați porțiile și să mâncați cu atenție, spre deosebire de a mânca în timp ce vizionați un film și de a rămâne distras.
De câte ori trebuie să mesteci fiecare înghițitură de mâncare
Manisha Yadav, un instructor de yoga certificat, a explicat într-o postare pe care a împărtășit-o pe Instagram că adesea avem tendința să adăugăm prea multe alimente în farfurie și apoi să încercăm să le lustruim pe toate.
În schimb, ceea ce poți face este să iei o mușcătură din mâncare cu atenție, să-ți iei mâinile de pe farfurie și să mesteci ușor mâncarea de 32 de ori înainte de a o înghiți și să întinzi mâna la următoarea bucată.
Experta a explicat că, în general, este nevoie de 20 de minute pentru ca creierul să semnaleze stomacului că este plin.
„Dacă mănânci încet, vei fi în coordonare cu semnalul și vei ajunge să mănânci mult mai puțin”, a spus Yadav.
Yadav a adăugat că de multe ori mâncăm mai mult pentru gust decât pentru foame și că acordând papilelor gustative mai mult timp cu mâncarea, mestecând-o de 32 de ori, „te va face automat să te simți sătul mai repede”.
În plus, mestecatul de 32 de ori are alte beneficii, cum ar fi:
- o absorbție mai bună a nutrienților,
- o digestie mai bună,
- mucoasa intestinală hrănită,
- riscul redus de creștere excesivă a bacteriilor.
Toate alimentele trebuie mestecate până se transformă în lichide
În anii 1800, Horace Fletcher, care a intrat în istoria nutriției sub numele de „Marele mestecător”, a recomandat să mestece fiecare gură de cel puțin 32 de ori înainte de a o înghiți și el însuși a mestecat fiecare bucată de 100 de ori.
Fletcher a susținut că mâncarea ar trebui mestecată bine până când este lichefiată și înghițită. Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină, Fletcher a fost un om cu o energie nelimitată, care a devenit un călător mondial, un om de afaceri milionar, un pictor amator, vorbitor și autor și un nutriționist autodidact.
El și-a „distribuit fanatic” doctrina „Fletcherismului” timp de 24 de ani (din 1895 până în 1919) și a insistat că toate alimentele trebuie „masticate în mod deliberat și nu înghițite până nu se transformă în lichide”.
Fletcher credea că mestecatul prelungit „ar împiedica supraalimentarea, ar duce la o mai bună sănătate sistemică și dentară, ar ajuta la reducerea aportului de alimente”.