Din cuprinsul articolului
Ce se întâmplă cu tensiunea noastră arterială la 1 oră după ce am băut o ceașcă de cafea? Oamenii de știință au dat un răspuns la această întrebare.
Ce se întâmplă cu tensiunea arterială la o oră după ce bei cafea?
Cofeina poate crește rapid tensiunea arterială, ceea ce poate duce la probleme de sănătate. Rezultatele studiului au fost publicate în The American Journal of Clinical Nutrition.
Hipertensiunea arterială este o afecțiune potențial periculoasă în care tensiunea arterială crește în vasele de sânge. În acest caz, inima lucrează cu o sarcină mai mare, dar cea mai neplăcută consecință posibilă este ruperea vaselor de sânge sau formarea de cheaguri de sânge.
Tensiunea arterială ridicată poate provoca, de asemenea, un accident vascular cerebral. Oamenii de știință de la Universitatea Autonomă din Madrid au decis să studieze exact cum afectează cafeaua tensiunea arterială.
Rezultatele lor au arătat că un consum de 200 până la 300 mg de cofeină poate crește tensiunea arterială cu 8,1 mm Hg la unele persoane și tensiunea arterială diastolică cu 5,7 mm Hg la altele, în decurs de o oră de la consumarea băuturii.
Această stare durează până la trei ore. Prin comparație, o doză standard de 30 ml de espresso conține până la 60 mg de cofeină. Deși oamenii de știință nu știu exact ce anume provoacă această reacție, ea variază foarte mult de la o persoană la alta.
Câte cești de cafea pe zi desfundă arterele?
Potrivit cercetătorilor, consumul a trei cești de cafea pe zi ajută la desfundarea arterelor. Aceștia au constatat că băutorii de cafea aveau mai puține calcificări arteriale. Acest lucru înseamnă că au mai puțin calciu depus pe pereții aortei din inimă.
Consumul a mai mult de trei cești de cafea pe zi este crucial în acest caz. În același timp, cercetătorii înșiși recunosc că un astfel de obicei poate dăuna sănătății în alte moduri.
Oamenii de știință nu știu exact ce ingrediente din cafea afectează sănătatea inimii. Este posibil ca acestea să fie cofeina sau unul dintre antioxidanții identificați anterior care alcătuiesc această băutură populară.
Cercetătorii au tras concluziile pe baza unui studiu privind obiceiurile și sănătatea cardiovasculară a 4.400 de persoane. Aproape toți consumau cafea cu cofeină, 56% dintre aceștia consumând-o de cel puțin două ori pe zi, iar 12% de trei ori pe zi. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece în Brazilia cafeaua este una dintre cele mai iubite băuturi.
La 10% dintre participanții la studiu s-a observat un nivel crescut de calcifiere arterială. S-a dovedit că acest nivel era invers proporțional cu cantitatea de cafea din dieta umană.
Cu cât o persoană bea mai multă cafea, cu atât mai puțin calciu se depune pe pereții arterelor sale. Cele mai bune rezultate au fost observate la cei care au consumat mai mult de trei cești pe zi.
Cercetătorii nu au determinat dacă există o limită care să stabilească cantitatea maximă de cafea pe zi care poate afecta nivelul de calciu. Ei amintesc însă că excesul de cafea în alimentație poate fi dăunător, deoarece această băutură este un stimulent care afectează mai multe sisteme din organism.